Сградите в София са така проектирани, че трябва да издържат на земетресение с магнитуд 7.4-7.5 по Рихтер, увери главният архитект на София Петър Диков.

По думите му, обаче влияние би оказало самото качество на строителството. Диков поясни, че след промените е имало период от 7-8 година, когато е нямало стриктен контрол на качеството на строителството.

„Аз обаче смятам, че включително и тези сгради са направени достатъчно коректно спрямо проектите, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба", допълни той.

Три неща определят устойчивостта и гаранциите на сградите при земетръс. Първото са нормите, по които се проектират сградите. Второто е качеството на самото строителство. И третото е организацията на обществото и на града при едно бедствие. По първа точка, според арх. Диков, нашите норми са изключително коректни, добре направени. Те са съобразени с европейските норми.

„Така че по отношение на качеството на самите проекти, аз мисля, че ние не трябва да имаме съмнения. Зонирането на България е направено коректно, спрямо нашата геоложка зона. То беше променено след земетресението във Вранча, при което се бяха срутили жилищни сгради в Свищов. Жилищните сгради, които паднаха, бяха строени по една система, която след земетресението беше забранена", каза още главният архитект.

Източник: БНТ