Не са много тези държавни ръководители, които могат да се похвалят с яхта на свое разположение. Например президентът на САЩ Барак Обама си няма. А кралица Елизабет Втора е принудена да си наема. Последен сред представените от Forbes с яхта се сдоби руския президент Дмитрий Медведев. През миналата година президентската администрация му предостави Sirius (на снимката)- 54-метрова красавица с цена 30 млн. евро. Кои са останалите горди притежатели на яхти?

Dubai

Собственик: Шейхът на Дубай

Дължина: 162 м

Цена: 300 млн. долара

Шейхът на Дубай и премиер на ОАЕ Мухамед бен Рашид ал Мактум притежава втората най-голяма яхта в света, предназначена за 88 гости. Първоначално строителството на яхтата започва за принца на Бруней, но през 1996 г. на него не му стигат пари да завърши проекта. През 2001 г. шейхът щедро отпуска пари за довършването й и през 2006 г. яхтата Dubai- тогава най-скъпата в света, е спусната на вода.

Al Said

Собственик: Султанът на Оман

Дължина: 155 м

Цена:250 млн. долара

Кабус бин Саид, който дойде на власт след като свали с преврат баща си, никак не обича да споделя за своята яхта. Купува я през 2008 г. и според слуховете в нея има концертна зала за 50 музиканти.

El Horria

Собственик: Египет

Дължина: 146 м

Цена:неизвестна

Не се чудете каква ще е съдбата на тази яхта след свалянето на Хосни Мубарак от власт- тя от години се използва основно от военните и само от време на време си припомня, че всъщност е президентски. Поръчана е през далечната 1865 г. от османския управител на Египет Исмаил Паша и няколко пъти е преустройвана и разширявана докато достигне настоящия си вид. Стойността й е по-скоро историческа: това е първият плавателен съд, потопен в Суецкия канал.

Savarona

Собственик:Турция

Дължина: 124 м

Цена: 57 млн. долара, наема се срещу 200 000 -400 000 долара седмично

Разкошната яхта е била подарена на Кемал Ататюрк от правителството през 1938 г. и в своето време е била най-голямата в света. Купена срещу 4 млн. долара, днес тя се оценява на 57 млн. долара. Но не се продава, а се наема срещу 200 000 -400 000 долара седмично. На нея има басейн, мраморен хамам, позлатена стълба, кино и библиотека.

Norge

Собственик:Кралят на Норвегия

Дължина: 80 м

Цена: неизвестна

Когато през 1905 г. датският крал Карл сяда на опразнения норвежки престол му обещавали яхта, но икономическите и социални трудности, както и двете Световни войни попречили гражданите да изпълнят обещанието си. Те обаче не забравили и през 1947 г. започва общонационална кампания за събиране на пари, за да се построи яхта за краля. Купуват Philante, тогава една от най-големите в света, и я връчват като подарък за 75-ия рожден ден на Карл. И до днес кралят на Ногвегия Харолд пътува с тази яхта на официални посещения.

Dannebrog

Собственик:Кралицата на Дания

Дължина: 78 м

Цена: неизвестна

Построена от корабостроителница в Копенхаген през 1932 г., тази яхта служи за официална резиденция на кралското семейство, а при нужда- за военна болница.

Alpa

Собственик:Кралицата на Дания

Дължина: 27 м

Цена: 4.6 млн. евро

Всъщност крал Алберт Втори има две яхти. От кралската пресслужба съобщиха през 2009 г., когато бе купен плавателният съд, че краят инвестира в яхти, защото само на тях може да се наслаждава на личния си живот. Фламандските партии обаче не пропуснаха да разкритикуват покупката, припомняйки собствения призив на краля: „Повече нравственост, по-малко материализъм".

Kultaranta VIII

Собственик:Финландия

Дължина:19 м

Цена: 1.9 млн. долара

Официалната яхта на президента на Финландия Тери Халонен не впечатлява с цена, размери и мощност и всъщност се води лятна резиденция. Покупката й също бе неприятна изненада- финландците я обявиха за проява на лош вкус.