Всичко беше само въпрос на време. През ноември индийският милиардер Мукеш Амбани посрещна гости в новия си 27-етажен дом в Мумбай, който е считан за най-скъпото частно жилище в света, с цена от 1 млрд. долара. Сега британска компания, проектираща яхти, дава възможност на някой от супер богатите да засенчи Амбани като се сдобие с първата в света яхта на стойност 1 млрд. долара, пише Форбс.

Дългата 152 метра яхта носи името ‘Улиците на Монако', и всъщност е проектирана въз основа на европейското кралство, което е любимо място за милиардерите.

На горната палуба ще има копия на известни забележителности в Монако като Monte Carlo Casino, Hotel de Paris, Cafe de Paris, La Rascasse и хотел Loews, както и напълно функционираща писта за картинг с формата на трасето за Голямата награда на Монако от Формула 1.

Сред останалите екстри са множество басейни, джакузи бар, многофункционално игрище за тенис на корт и баскетбол, зала за танци, спа с фризьорски салон и достатъчно място за 16 гости и 70 души персонал. Яхтата също така ще бъде оборудвана с подводница и площадка за кацане на хеликоптер.

Разбира се, няма гаранции, че ‘Улиците на Монако' някога ще бъде пусната по вода. За да се случи това, първо трябва да се появи клиент с достатъчно дебел портфейл. "На този етап това е само концепция," казва Скот Поксън, директор на Yacht Island Design, компанията, която стои зад проекта.

Поксън също така казва, че докато различни новинарски издания са изчислили, че ‘Улиците на Монако' може да струва 700 млн. паунда (1 млрд. долара), което би я направило най-скъпата яхта в света, от компанията все още не са обсъждали цената. "Никога не сме обявявали някаква цена, тъй като тя ще бъде договорена между клиента и избраната корабостроителница и би варирала в значително в зависимост от различните характеристики на плавателния съд," казва той.

Ако някой мегабогаташ наистина си поръча това плаващо копие на Монако, то ще бъде най-скъпата яхта в света, но няма да е най-голямата. За момента честта да има най-голямата яхта в света се пада на руския милиардер Роман Абрамович. Неговата Eclipse е дълга 167 метра.

Снимка: Форбс