Утре е 31 март, тоест крайният срок за поднадзорните лица да внесат първата вноска на събираната от Комисията за финансов надзор (КФН) такса за общ финансов надзор. Остатъкът съответно трябва да се внесе до 30 септември, както гласи и Законът за КФН.

Размерът на вноската е съгласно действащата към момента тарифа. Тоест одобрените от комисията промени в началото на февруари още не са одобрени от Министерски съвет (МС).

„В момента тече междуведомственото съгласуване на предлаганите от КФН промени в тарифата на таксите и тази процедура продължава между две седмици и 20 дни", обясниха за Profit.bg от Министерството на финансите (МФ), което ще е и вносител на проекта за гласуване в МС.

Оттам обаче не пожелаха да се ангажират със срокове за това, кога процедурата ще приключи и промените ще влязат в дневния ред на Министерски съвет. Това е така, защото всяко ведомство има право на бележки и ако това се случи, е възможно удължаване на сроковете.

От КФН се въздържаха от отговор на въпроса на Profit.bg кога са изпратили за одобрение от МС предлаганите от тях промени в тарифата.

„КФН сами са си виновни за случващото се, защото те трябваше да предложат проекта още през миналия септември, което така и не го сториха," разказа за Profit.bg добре информиран източник. „Заради това сега ще си сърбат попарата и ще събират дължимите суми по старата тарифа".

От надзора се въздържаха от коментар и на въпроса как забавянето ще се отрази върху бюджета на комисията и заплашени ли са от това надзорните функции на КФН. Все пак оттам заявиха, че от приемането на новите тарифи интерес имат всички заинтересовани лица.

В официално съобщение на комисията от 22 март се казва, че след приемането на новата тарифа от МС, всички поднадзорни лица ще бъдат допълнително уведомени за общия размер на годишната такса за 2011 г. и за срока на внасяне на съответната разлика. Същата ще е съобразена с оставащото време до края на годината, като пълната вноска по новата тарифа, вероятно ще е дължима от 2012 година.

Тук е редно да наблегнем на важния факт, че одобреният от КФН през февруари вариант на проекта бе представен пред браншовите организации, членове на Консултативния съвет, на 18 януари 2011 г. и в голяма степен е съобразен с предложенията, направени от бизнеса, а именно размерът на таксите да бъде увеличен средно с 50% , а не средно със 100%, както беше залегнало в първия вариант. Мотивът за драстичното увеличение бе, че тарифата не е била актуализирана досега.

Именно този първи вариант на КФН разбуни духовете сред инвестиционната общност и бе причината да бъде оттеглен от МС в края на миналата година до постигане на взаимноприемливо решение. Срещу исканите промени остро реагира дори и финансовият министър Симеон Дянков.

Стоян Мавродиев, председател на КФН, заяви в края на 2010 г., че комисията е задължена да изгради административен капацитет и да създаде три нови звена - едното от които за оценка на системния риск, второто за защита на потребителите и третото за юристи по международно право.

„През 2011 г. очакваме 7.4 млн. лв. неданъчни приходи", посочи още Стоян Мавродиев. Ако не бъдат осигурени достатъчно средства за КФН, би имало рискове пред финансовата система. Заради липса на капацитет може да се създадат потенциални рискове от фалити, например като Мостстрой, обясни тогава Мавродиев.