Американският президент Барак Обама обвини петролни "спекуланти" за повишаването на цените на горивото, което носи риска да повлече надолу възстановяването на страната и да обезсърчи надеждите, свързани с изборите през 2012.

"Вярно е, че голяма част от причините, водещи до повишаване на цените на петрола в момента не са свързани с недостиг на доставки. Има достатъчно доставки. Има достатъчно петрол за световното търсене", заяви Обама на събитие в стил предизборна кампания недалеч от Вашингтон.

"Проблемът е, че този петрол се продава на тези световни пазари и спекуланти и различни хора правят различни залози и те казват: "Знаете ли, смятаме, че може би има 20 % шанс нещо да се случи в Близкия изток, което да осуети доставките на петрол", изтъкна американският президент. Същите хора, според него, се обзалагат, че петролът ще достигне истински високи нива. "Което повишава значително цените", добави той.

Най-договаряното гориво в Ню Йорк, лекият суров петрол за доставки през май скочи с 1.03 долара до 108.15 долара за барел, макар че цените на бензина в САЩ се задържаха малко по-ниско от 4 долара за галон след устойчиво нарастване от края на 2008.

"Не можем да разследваме дали има нечестна спекулация. Ще наблюдаваме бензиностанциите, за да гарантираме, че няма да има поскъпване на всяка цена за сметка на потребителите", обеща Обама. "Но истината е, че това е световен продукт и когато цените му подскачат нагоре по този начин, няма много краткотрайни решения. Това, с което разполагаме, са средно и дългосрочни решения", добави той.

Източник: БГНЕС