Вчера щатският строителен предприемач и милиардер Доналд Тръмп очерта пред CNBC виждането си за евентуалните отношения на САЩ и Китай, ако той може да ги определи.

Ако Тръмп реши да се кандидатира за президент на САЩ, а това си остава едно голямо 'ако', и спечели, което е още по-голямо 'ако', Белият дом, управляван от него, би поддържал отношения с Китай по следните начини:

"Бих казал на Китай, много учтиво-момчета, вие сте ми приятели, много ви харесвам. Направил съм много пари от Китай, между другото и много пари с Китай. Бих казал, че ще сложим 25% данък на всички ваши продукти, които влизат в страната ни и това ще доведе до редица неща," казва Тръмп.

"Първо: в момента, в който повярват, че това ще се случи, те ще започнат да се държат много добре, защото това би унищожило икономиката им," казва Тръмп.

Засягайки страховете на гласоподавателите от загубата на работни места в посока Китай, Тръмп каза, че прехвърлянето на средства към Китай зависи от спорното решение на Пекин да контролира валутата си.

"Когато видите какво ни причинява Китай, колко ще загубим тази година, 300 млрд. долара заради Китай. Те вземат всички наши работни места и го правят посредством манипулиране на валутата си," казва Тръмп.

Тръмп разкритикува и ОПЕК която заяви, че на петролния пазар има свръхпредлагане и намали доставките, въпреки че цената на петрола е над 100 долара за барел.