Конституционният съд обяви на 31 май за противоконституционен § 4а от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, с който се урежда прехвърлянето на средства по личната партида на осигурявани в професионален пенсионен фонд (ППФ) към фонд „Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Средствата по тези партиди трябваше да постъпят в общественото осигуряване до края на този март.

Конституционният съд бе сезиран от петдесет и двама народни представители от 41-вото Народно събрание, които поискаха § 4а, ал. 1 от Предходните и заключителни разпоредби на КСО, който урежда прехвърлянерто да бъде обявен за нарушаващ неприкосновеността на частната собственост на осигурените лица.

Съдът прие, че "държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване имат самостоятелно и допълващо се място в пенсионната система". Нарушава се правото на осигуреното лице само да избере пенсионноосигурително дружество.

Освен това с прехвърлянето на средствата от индивидуалните партиди на лицата във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване се накърнява резултатът от дейността на пенсионноосигурителните дружества по инвестиране на средствата, като се елиминира много съществен механизъм на допълнителното задължително обществено осигуряване, а именно инвестиционната политика на дружеството и капитализирането на средствата по индивидуални партиди с прибавяне на доходността.

С това се накърнява гарантираната от Конституцията стабилност на икономическите субекти, гарантиране и запазване на условията за стопанска, в т.ч. и инвестиционна дейност.