Доларът поскъпна спрямо йената и еврото, след като азиатските акции поевтиняха за пръв от три дни насам, а ФЕД понижи прогнозите си за ръста за щатската икономика, без да сигнализира по-нататъшни стимули.

От ФЕД потвърдиха, че запазват лихвите на рекордно ниско ниво близо до нула, както и че ще завършат стимулиращата си програма за икономиката на стойност от 600 млрд. долара.

Междувременно европейските лидери се очаква да проведат двудневна среща в Брюксел от днес по въпросите свързани с Гърция и нейния дълг.

Зелените пари поскъпнаха с 0.2% спрямо йената до 80.43 йени, както и с 0.3% спрямо еврото до 1.4309 долара за едно евро.

Индексът, следящ представянето в Азия - MSCI Asia Pacific Index изгуби 0.7%, следвайки понижението на широкия щатски индекс S&P 500 от 0.3%.

Паундът също бе сред губещите спрямо щатската валута, като рано сутринта един паунд се разменя за 1.6045 долара, спрямо нивата му на търговия от над 1.6100 вчера.

Британската валута се понижи до нов исторически минимум спрямо франка, който продължава да е предпочитана от инвеститорите валута.

Вчера британската валута поевтиня до 1.3452 спрямо швейцарската, ниво невиждано в историята до момента. Днес обаче паундът успя да върне част от изгубеното и поскъпна до нива над 1.3500.

Доларът проби вчера ключовото ниво на подкрепа от 0.8400 и поевтиня надолу, за да тества историческото си дъно при 0.8320.

До пробив обаче не се стигна, като понижението се ограничи от 0.8340, което доведе до ново връщане над 0.8400. Ако двойката няма сила да се върне отново под посоченото ниво е напълно възможно да станем свидетели на по-нататъшното й поскъпване с първоначална цел 0.8460.

Щатската валута продължава да се търгува в относително тесен диапазон спрямо канадската такава в търсене на посока. Надолу понижението му се ограничава от 0.9700, докато нагоре не съумява да преодолее трайно ключовата съпротива при 0.9800

Доларовият индекс регистрира повишение от 0.1%, продължавайки това си от 0.6% от предходния ден.

Щатските индекси прекъснаха четиридневното си повишение, като приключиха вчерашната сесия след коментарите на ФЕД на отрицателна територия, губейки 0.6% от стойността си.