Муамар Кадафи ще напусне Либия най-много до две-три седмици, казва бившият външен министър на Джамахирията, минал на страната на опозицията, и бивш постоянен представите на Либия в ООН Абдурахман Мохамед Шалгам в интервю за "Куриере дела сера", съобщи Фокус.

По думите му, в момента либийският лидер води преговори с представителите на редица приятелски страни с цел да намери решение, което да му позволи да избегне процес в Международния наказателен съд и да напусне страната запазвайки парите си. Дипломатът не изключва такива преговори да се водят и с Беларус.

Очаква се, че Международният наказателен съд ще реши в понеделник дали да издаде заповед за ареста на либийския лидер за престъпления срещу човечеството

Американското разузнаване също разполага с информация, според която Кадафи "вече не се чувства в безопасност" в столицата, където е управлявал над четири десетилетия. Въпреки това официални представители добавят, че ходът не незабавен и не вярват, че Кадафи би напуснал страната, което е ключово искане на либийската опозиция.

Смята се, че Кадафи има многобройни къщи-скривалища и други съоръжения в столицата и извън нея, което му позволява да сменя местоположението си.

Преди два дни либийският лидер обяви в аудиосъобщение до НАТО, че ще продължи борбата: „След като убихте нашите деца и внуци, между нас вече не може да има никакви споразумения. Ние сме притиснати към стената. Вие можете да дадете заден ход. Вие имате къде да отстъпвате", допълни той.

„Ние не се страхуваме. Ние не се стремим да оживеем на всяка цена или да се спасим", посочи той и осъди „кръстоносния поход", започнат срещу мюсюлманската страна, в която мишени са цивилните жители и децата.

Междувременно, в натовската коалиция, която се бори със силите на полковник Муамар Кадафи в Либия, възникнат все по-остри разногласия,след като се чуха призиви за незабавно прекратяване на огъня, за да бъде предотвратено увеличаващото се насилие и за да се даде възможност за доставката на международни хуманитарни помощи.

Италианският външен министър Франко Фратини, чиято страна извършва въздушни нападения като част от действията на коалицията, и който затова получи прозвището „ястреб", призова за „незабавно прекъсване" на военните действия, за да бъдат доставени храни и медикаменти в столицата Триполи и в контролирания от опозицията град Мисрата.

В същото време президентът на Франция Никола Саркози настоява кампанията да бъде завършена достатъчно бързо, за да може той да обяви „победата" в Деня на Бастилията - 14 юли.