Ако някой смята, че се печели много от дейността на електроразпределителните дружества (ЕРП) в България, веднага може да си купи акции от тях, за да стане част от печелещите. Това каза икономическият министър Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол в отговор на депутата от ПГ на „Атака" Любомир Владимиров за намеренията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да продаде държавния дял от 33% в електроразпределителните дружества.

По думите на Владимиров тези дружества са генератор на пари за пенсионните фондове на чужди държави. Той каза, че ЕРП-тата са от основно значение за България, но предприятията са буквално подарени на чужди държави. „Те изпомпват печалбата, вдигат цените, но не повишават качеството на услугата", коментира Любомир Владимиров.

Депутатът, каза че "Атака" е за разваляне на приватизационните договори. Ако цената на тока се вдигне с повече от 10% от 1 юли, ще поискаме оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, заплаши Владимиров.

Продажбата на държавния дял в трите ЕРП ще позволи и на българските пенсионните фондове да си купят акции от тях, обясни Трайков. По думите му, тези дружества ще станат публични и така ще се контролират по-лесно и от държавата, и от обществото. Парите от продажбата ще влязат в държавния бюджет и част от тях ще се използват и за социални нужди, ще бъде съживена и фондовата борса, обясни ползите министърът.

Според него, с приватизацията на трите ЕРП-та преди няколко години държавата загубила реален контрол върху тях.

"Правителството участва със свои представители в управителните съвети, но не може да влия върху вземането на управленски решения. От продажбата на трите дружества държавата е взела над 1.3 млрд. лева, а с преизчисляване на тази сума с инфлацията, стойността на сделката е над два милиарда лева", каза Трайков. Той обясни, че с продажбата на тези фирми държавата печели повече, защото частните компании ги преструктурират.

„ЕРП-тата са донесли много повече доходи за България, отколкото щяха да донесат, ако бяха останали държавни. Това означава, че държавните дружества или не са били ефективни, или много се е крадяло от тях", каза Трайков.

„Цялостната информация за дейността на компаниите ще бъде публична, за да може гражданите да осъществят своя контрол", допълни икономическият министър.

Източник: Фокус, БТА