"Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето" - това е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите. Коментарът му е от заседанието на кабинета в сряда, след като се чуди къде правителството на Сергей Станишев е изхарчило три милиарда излишък, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Премиерът коментира и средствата, отпуснати от ЕК за завода за отпадъци в София, с думите: „Където Станишев ходи да бере китки за завода за отпадъци, сега му пратете апликационната форма, че повече няма къде да бере китки. Там ще е заводът и депото. Успяха да направят цирка и там. Това са деструктивни хора, те гледат колкото се може повече да разрушават".

Борисов се хвали, че може да изброи поне 30-40 детски градини, Южна дъга, спортни зали, магистрали, "каквото искаш", които правителството му е направило, а левицата не можела да посочи нищо.

"3 лева да са, ще се видят къде са. Аз само питам кметовете: къде са тези три милиарда, някой да ми каже? Царят направи поне чешмички да отидеш да пиеш вода", казва още министър-председателят.

На заседанието министрите обсъждат обширно обектите, за които се отпускат пари за разкопки и реставрация, както и стратегиите за културен туризъм- минералните бани до Бургас и църквите в Созопол".

По думите му освен плажове, туристите искали да видят и истрория.

"Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща, които излизат. Даже и метрото така го направихме, че 7 метра под разкопките минава кожухът на метрото, за да може да извадим цялата римска инфраструктура, тракийски разкопки. И бъдете сигурни, понеже тук е и кметът на София, тази метростанция с тези археологически разкопки ще бъде най-красивата, най-интересната метростанция в Европа", обяснява Борисов."

За първи път това правителство направи една национална стратегия за чудесата на България. Но на нас ни предстои, много скоро трябва да седнем сериозно и в рамките на един мандат ние трябва да направим една програма кои са приоритетите, които трябва да започнем, защото няма да можем всичките обекти да ги захванем", допълва министърът на културата Вежди Рашидов:

Разбира се, приоритетите трябва да бъдат тези, където има поток от туристи, тези, които ще връщат и носят пари на България. Тезата ми за културния туризъм е много по-голяма, и е ясно, че само нашето правителство за първи път започна да мисли какво значат двете думи.

Вчера мисля, че ви обясних, че преди 20 години Йозал, президентът на Турция, направи една политика за културен туризъм, много интересен. Когато ви казвам, като отидете на един от хубавите курорти Айвалък, до него е Троя. Когато слезете към Чешме, където е скъпият туризъм, където ходят президентите от цял свят, до него е Бергамон. Когато слезете надолу към Кушадасъ - до него е Ефес. Когато слезете в Анталия - там е Аспендус. Всичко това се реставрира с австрийски и японски средства. Те добре разбират стратегията на туризма.

Ние лежим върху злато, ние лежим върху три култури - и Византия е минала оттук, и Рим, и Тракия. Почти 20% е разкрито от онова, което имаме като ценности, онова, което имаме по музеите и с което се гордеем. Така че, аз смятам, че скоро трябва с МИЕТ и с господин Трайков да седнем и да направим стратегия на приоритетите и да започнем следващата година лека полека тези места, където има поток от хора и бавно ще навлизаме навътре".