Скандал от мащаба на американския "Уотъргейт" се задава във Великобритания, предупреди вестник "Индипендънт", по повод разкритията около "Нюз ъф дъ уърлд". Под ударите на закона може да попадне дори Джеймс Мърдок, наследник на медийната империя "Нюз корпорейшън", коментира "Гардиън".

Синът на медийния магнат Рупърт Мърдок може да се окаже под ударите на американския закон след последните разкрития, които твърдят, че таблоидът "Нюз ъф дъ уърлд" редовно е плащал подкупи на британски полицаи с цел да получи класифицирана информация.

Предполага се, че става дума за общо 100 000 британски лири. Съгласно американския закон, бизнесмени нямат право да подкупват чуждестранни държавни служители.

Междувременно скандалът в самата Великобритания се развихря все повече. Депутати от опозицията призоваха за незабавно назначаване на съдия по случая.

"Нюз ъф дъ уърлд" ще бъде затворен всеки момент. Всички служители ще бъдат освободени и ще изчезнат. А какво ще стане с техните компютри?

Ако един съдия иска да разбере какво се е случило, да не говорим за полицейско разследване, ще бъде изключително трудно бившите служители на вестника да бъдат открити и призовани като свидетели", смята Хариет Харман, Лейбъристката партия.

От групировката "Нюз интернешънъл", собственик на вестниците "Сън", "Нюз ъф дъ уърлд", "Таймс" и "Сънди таймс" отказват всякакъв коментар.

Междувременно бившият редактор на "Нюз ъф дъ уърлд" Анди Коулсън беше освободен под гаранция до октомври. В редакцията на таблоида пък се подготвя последния брой на изданието със 168-годишна история.

Източник: bTV