И в Монако е трудно да видиш на едно място последен модел поршета, ферарита, майбах, мазерати, ламборгини и дори бугати, паркирани на равно разстояние една от друга.

Така изглежда паркингът в петък вечерта на яхтеното пристанище Марина Диневи в Свети Влас.

На морето няма много българи, но за уикенда богатите са там, за да демонстрират положение.

Всеки друг автомобил, макар и скъп, бледнее пред подредените на кея коли, които в прохладната вечер бавно прииждат от южната част на входа на пристанището.

И докато много от яхтените пристанища по света още на бариерата връщат случайни посетители, на това във Влас входът за зяпачи е свободен, а цената за паркинга е лев.

Местата за паркиране разделят сякаш 2 напълно различни места за почивка. Ресторантите с нощните клубове и самото пристанище, в което около 21 ч цари съвършено спокойствие.

Яхтите са пъстри - най-висок клас "Принцес", "Kранки", "Регал", "Ферети", с големина от 6 до 32 м и от 20 хил. до 9 млн. евро. Сред тях се открояват впечатляващи черни перли от 90 фута, на чийто борд малко след здрачаване продължаваше да има движение. Едно от бижутата - най-висок клас марка "Принцес", собственост на руски банкер.

На тихия морски паркинг може да се чуе и звънкият смях на големи компании, предпочели спокойствието на борда пред суетата на кея.

На метри от него обаче на марината кипи разгул. В основната част на пристанището от алеята се виждат десетки ресторанти, които в петъчната вечер са препълнени. Между тях са малките бутици, част от които остават отворени и след полунощ. Други като Vilebrequin, макар и затворени, привличат погледа на летовници и гости.

Магазинът на снобската френска марка за гащи има, разбира се, бутик в Свети Влас. Предлагат се шорти от 300 до 700 лв. Хит това лято на българската Марина е серията шорти, създадени по повод 40-годишнината на марката. Цената от 700 лв. явно не стряска посетителите, защото това са най-продаваните от началото на лятото.

Как да си сложиш мокрия задник в бентлито, ако не е в гащи, колкото 4 пенсии.

В северната част на кея е най-скъпият ресторант с испанска кухня. Външната му част е пълна с хора. Масите на повечето гости са събрани на едно място за големи компании, звучи предимно руска реч. За минути певецът преминава от фолк на руски романси.

Непосредствено след испанския се нареждат и останалите ресторанти, предлагащи българска, гръцка, италианска, арменска, японска, китайска кухня и суши. Цените са почти синхронизирани на всички места - основното ястие варира от 10 до 50 лв., а салата от 4 до 16 лв.

Спокойното море, панорамната гледка към скъпите яхти и постоянно патрулиращите полицаи, двете плажни ивици в карибски стил създават усещането за безвремие.

Около полунощ настъпва оживление и истинският купон започва. Пулсиращата музика на "Планет яхт" се учестява с пристигащите групи гости. Фераритата бавно потеглят от северната към южната част на кея, преминавайки разстоянието от 200-300 м, за да се озоват пред първата спирка на нощния живот на марината.

На входа на заведението посрещат очарователни хостеси. Час след полунощ вътре вече е пълно с танцуващи фенове на хаус, прогресив и класически транс, високи елегантни красавици с феерични рокли и мъже, целите в бяло.

Охранителите не са никак малко, но тяхната порода се различава отдалече.

В петъчната вечер, освен алкохолни босове, собственици на заведения и футболни функционери сред забавляващите се лесно може да бъде различена и физиономията на Христо Сираков - непрекъснато лансиран от медиите като любител на манекенската красота.

От персонала на нощния клуб разказаха, че предната вечер там били футболистът Даниел Боримиров, певицата Софи Маринова и един от актьорите от руския сериал "Бригада".

Наред с известните физиономии, кварцов пясък по пода, открито джакузи и специална чилаут зала с наргилета поддържат интереса на клиентелата докъм 2 ч след полунощ. Тогава посетителите се насочват към следващата спирка на нощния живот - пиано баровете. Там клиентите са по-селектирани, тъй като част от групите, специално дошли за звездните партита отпрашват към Слънчев бряг.

Финалната спирка преди зазоряване е чалготеката и тя логично води в посока към комплексите. Те се намират точно над марината, където апартамент има и Христо Стоичков.

В ранните зори може да се чуят единствено едва доловим шум от чайките, потеглящите моторни лодки и мъркането на двигателите с 400 конски сили.

Източник: в. 24 часа