Положителният ефект от почивката за здравето и благосъстоянието изчезва само за две седмици след като се върнем на работа, съобщават холандски психолози.

Те установили, че служителите се връщат в офиса по-щастливи, по-здрави и с по-голяма енергия, особено ако за времето на отсъствието им не се е натрупала много работа, и дори се справят по-добре при разрешаването на проблеми. Но повишеното настроение на отпускарите започва да изчезва още през първата седмица след като са се завърнали, дори преди загарът им да избледнее.

А след две седмици те са вече уморени толкова много сякаш никога не са заминавали на почивка. Учените обаче смятат, че вместо да се отказваме от ваканциите, считайки ги за загуба на време и пари, решението може да се окаже по-скъпо и непопулярно за работодателите - служителите да си вземат почивка по-често.

Джесика Блум, изследователка по здравна психология в университета Радбауд в Холандия, заяви: "Въпреки че положителните последици изчезват бързо, липсата на ваканция вероятно ще създаде много проблеми, защото напрежението ще се натрупа с времето. Ваканциите дават на хората възможността да отделят повече време на семейството си, на партньора си и на приятелите. Те ни помагат да презаредим батериите, да останем продуктивни и да сме на висота в работата. Фактът, че ефектът е краткотраен само подчертава, че трябва да излизаме в отпуск по-често, за да поддържаме високи нивата на здравето и благосъстоянието си".

Блум измерила благосъстоянието на 96 холандски служители две седмици преди да излязат в отпуска, докато са в отпуска и няколко седмици след като са се върнали на работа. Въпреки че служителите се върнали освежени, повечето положителни ефекти изчезнали през първата седмица след като седнали отново на бюрото, а най-дълготрайният положителен ефект върху умората изчезнал след втората седмица.

Източник: БГНЕС