Силно на положителна територия приключиха вчерашния ден щатските индекси, като този на сините чипове - Dow Jones, добави 2.5%, а широкият S&P 500 - 2.8% към стойността си.

Доларът поскъпна спрямо 15 от 16-те основно търгувани валути, преди президента на САЩ - Барак Обама да разкрие предложенията си за стимулиране на щатския ръст и заетостта в страната.

Зелените пари прекъснаха вчерашните си загуби спрямо йената и еврото, вследствие на очакванията, че мерките на Обама ще направят по-малка вероятността за нови стимули от страна на Фед.

Междувременно еврото поевтиня спрямо повечето основни валути поради спекулации, че президента на ЕЦБ ще заеме по-дистанцирана позиция спрямо инфлацията в региона, което ще е знак на край на цикъла на повишение на лихвите в Еврозоната.

Австралийският долар загуби позиции спрямо всички основни валути.

Рано сутринта еврото се разменя на нива от 1.4055 спрямо долара, от 1.4098 късно снощи по време на щатската търговия. На 6 септември единната валута достигна моментно най-ниска стойност от 1.3972, което бе най-ниската й тикава от 13 юли насам.

Доларът се търгува при нива от 77.40 йени, спрямо 77.26 късно снощи.

Специалисти смятат, че най-голямата заплаха пред щатската икономика е рискът от забавяне на ръста й и перспективите за дълги години на висока безработица.

В тази насока Фед може да реши на 20-21 септември, когато се среща, да замени част от краткосрочните си държавни ценни книжа в портфейла си за 1.65 трлн. долара, с дългосрочни такива.

По този начин би бил оказан низходящ натиск върху лихвите, от ипотечните кредити, до тези за покупка на автомобили.

Икономиката на страната отбеляза ръст от 1% на годишна база през второто тримесечие, като нивото на безработицата остана при 9.1% през август. Доверието сред потребителите се понижи през изминалия месец до най-ниското си от две години насам ниво.