Доларът се насочва към най-голямото си месечно поскъпване от май насам, следствие до голяма степен на усилията на Швейцария и Япония да обезценят валутите си.

Зелените пари поскъпнаха с 1.2% до този момент през август спрямо кошницата от деветте най-търгувани валути на развитите страни.

За сравнение за годината до юли, щатската валута регистрира поевтиняване от цели 14%.

Поскъпването на долара се предопределя от силното търсене на щатски активи, дори и на фона на понижения кредитен рейтинг от Standard & Poor's.

„Доларът е за купуване до края на третото тримесечие на годината", според Ник Бененброк, ръководител отдел валутна търговия в Wells Fargo & Co., третата най-точна в прогнозите си за зелените пари финансова институция.

Той коментира още, че йената и швейцарският франк са много скъпи, докато доларът е евтин, в интервю за финансовото издание Bloomberg.

Доларът поскъпна с 0.1% до 76.64 йени през изминалата седмица, като се повиши с 2.7% спрямо швейцарския франк.

Дори и въпреки поскъпването на щатската валута, тя все още е с 47% по-евтина от справедливата й стойност спрямо швейцарския франк и с 31% спрямо йената, въз основа на индекс на ОИСР измерващ покупателната сила на различните валути на едни и същи стоки и услуги.

Много анализатори са на мнение, че доларът може да продължи да поскъпва вследствие на усилията на националните банки на Швейцария и Япония за обезценяване на местните си валути.

„Доларът е евтин спрямо основните валути на страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия, Швеция, Норвегия, Швейцария и Япония", смята Грег Андерсон, главен стратег в Citigroup Inc. Продажбите на долари би следвало да бъде краткосрочна стратегия при евентуална турболенция на фондовите пазари.

Инвеситорите не очакват Фед да повиши нивото на лихвите до средата на 2013 година, което до голяма степен е ограничител пред поскъпването на щатската валута.

В същото време от няколко инвестиционни банки вече занижиха прогнозите си за ръст на щатската икономика за тази и следващата година, което е друга бариера пред повишаващия се долар.

Източник: Fx1.bg