Еврото регистрира ръст спрямо останалите основни валути и долара, в очакване на гласуването на германските законодатели за промени в европейския спасителен фонд.

Фючърсите на водещите индекси отбелязаха повишение, а тези на металите спад.

В същото време цената за застраховане на китайския правителствен дълг се повиши до най-високата си стойност от 2009-та година насам.

Единната валута се повиши с 0.7% до 1.3630 спрямо долара, както и с 0.5% спрямо йената до 104.32 йени рано тази сутрин.

Фючърсите на Standard & Poor's 500 добавиха 0.6% към стойността си, след като вчера показателят загуби 2.1%.

След като губеше 1.3% от стойността си, индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index възстанови голяма част от изгубеното и загубата му възлезе на едва 0.1%.

Цената на медта се понижи с 2.5%, а тази на цинка с 3.1%.

Опасенията от банкрут на Гърция са в основата на поевтиняването на суровините и водят към най-голямата им тримесечна загуба от 2008-ма насам.

На пазара циркулират и страхове за значително забавяне на ръста на китайската икономика. Над половината от участниците в глобално изследване на Bloomberg, очакват ръстът на страната да се забави до под 5% годишно до 2016-та година.

Паундът отбеляза повишение спрямо зелените пари и се търгува при нива от 1.5640, близо до съпротивата си при 1.5660, която е ключова за средносрочното движение на валутната двойка.

Зелените пари поевтиняха и спрямо швейцарския франк, който след като се понижи под психологическата граница от 0.9000, продължи надолу към следващата ключова подкрепа от 0.8950.

Въпреки напрежението на световните фондови пазари, златото продължи с негативния си тренд и се насочи към 1 600 долара. То се търгува рано сутринта на международните стокови пазари с понижение от близо 2 долара при ниво от 1 616 долара за унция.

Суровият петрол се разменя на нива от 81.20 долара за барел с доставка през ноември.