Изминалият месец и тримесечие определено може да се определи като бедствие за финансовите пазари. ETF-фондовете, или фондовете, базирани на определен клас активи, отбелязаха понижения, като сред малкото изключения бяха четири фонда, базирани върху инструменти с фиксиран доход.

Фондът базиран върху цената на среброто (SLV) бе сред най-губещите за последния месец, със загуба от цели 28.53% през септември. Този, който следи представянето на суровините, отбеляза спад от 16.94% (XLB) за посочения период.

Извън щатските фондове, този, базиран върху руски активи, отбеляза най-голямо понижение през септември - 24.25% (RSX).

Най-добре сред индексите, базирани на пазари, се представи този на японските активи (EWJ), като загуби едва 3.96% през изминалия месец

Дори и базираният върху цената на златото фонд (GLD) отбеляза понижение от 10% през изминалия месец.

Сред щатскита фондове, този базиран върху Nasdaq 100 (QQQ) е регистрирал най-малка загуба за тримесечието от едва 7.99%.

Най-зле представящият се фонд върху щатски индекси е бил Russell 2000 (IWM) с понижение от 22.34%.

Изненадващо фондът S&P 500 Growth ETF (IVW) се е представил по-добре от S&P 500 Value ETF (IVE) през третото тримесечие с близо 500 базисни пункта.

По отношение на суровините и валутите, фондът, базиран върху изменението на йената (FXY), както и този върху златото (GLD), са регистрирали повишения през третото тримесечие.

Фондът, базиран върху еврото, се понижи със 7.62%, докато този върху петрола (USO) и върху природния газ (UNG) са поевтинели с 18%.

Базираният върху среброто фонд е донесъл загуби за инвеститорите от 14.57% през изминалото тримесечие до септември.

Най-добре представящият се фонд, базиран на инструменти с фиксиран доход, е бил този на 20+ годишните облигации (TLT). Той е донесъл доход за инвеститорите от 12.87% през септември и 28.37% за тримесечието, според данни на bespokeinvest.com.