Недоволството расте сред десетте страни членки на ЕС, които не са членки на еврозоната. В неделя те вече не намираха за необходимо да крият недоволството си пред желанието на държавите, използващи единната валута, да вземат решения без да се консултират с тях.

Не само британците, които застанаха начело на новите настроения, но и шведите и поляците показват все по-малко толерантност пред склонността на техните съседи в еврозоната да се срещат помежду си за укрепване на съвместния контрол над европейските икономики и да вземат решения, касаещи и страни, които не споделят общата валута.

В техните очи, проектът „Европа на 27-те" все повече се изпразва от съдържание в името на една „Европа на две скорости", коментира АФП, още повече че след срещата на европейските лидери в неделя предстои втора- в сряда.

Кавгата Камерън-Саркози

"Кризата на еврозоната се отразява на всички нашите икономики, включително и тази на Великобритания ", подчерта Дейвид Камарън. Премиерът на Великобритания имаше още една причина за недоволство- той бе принуден да отмени визитата си в Япония и Нова Зеландия, за да присъства на срещата на върха в сряда.

„Това става опасно- те вземат жизненоважни решения за останалите страни на единния пазар, като например решения за финансовия пазар", не скри негодуванието си британският премиер.

В отговор европейски политик пусна заядливата забележка: „Господин Камарън, с британското си чувство за хумор, се изненадва, че еврозоната се събира помежду си. Любопитно е как някой, който прекарва времето си да говори колко лошо е еврото, иска да участва в срещите".

Френският президент Никола Саркози пък директно отговори: "Писна ни от това да ни критикувате и да ни казвате какво да правим. Казвате, че мразите еврото, а сега искате да се бъркате в нашите срещи."

Швеция и Полша също са раздразнени

Шведският министър-председател Фредерик Райнсфелт, също раздразнен, не спести критиките си относно срещите на върха, отворени само за членове на еврозоната. По време на дискусия, описани като "оживена" полския министър-председател Доналд Туск каза на г-н Рейнфелд, че страната му няма избор за това дали да приеме еврото. "Присъединяването към еврото е не право, а задължение ", каза един участник.

На Барозу също не му харесва накъде вървят нещата

Критиците на свръхактивността на еврозоната намериха съюзник в лицето на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Той също гледа накриво нарасналата политическа мощ на еврозоната, отнемаща лостове на власт на неговата комисия: „Не трябва да има разделение между еврозоната и останалата част от Европейския съюз", заяви той.

За разлика от Франция, която настоява политическото влияние на сърцето на еврозоната (Германия-Франция) да се облече в "икономическо правителство".