Трима хакери са задържани от ГДБОП за източване на парични фондове в САЩ. Засега данните са, че арестуваните са присвоили около 200 000 долара. Антимафиотите обаче очакват сумата да се окаже драстично по-голяма. Операцията е съвместно с ФБР, а разследването се е водело от пролетта.

Арестуваните имали отлични компютърни познания. Единият от тях бил IT специалист, другият имал компютърна фирма. И тримата задържани имали много профили в различни платформи за разплащания.

Хакерите изпращали „фишинг”(електронни писма - бел. ред.) до клиенти на големи американски банки. В тях имало линкове към измамни сайтове, чрез които потребителските имена и паролите на отворилите линковете се присвоявали. След това парите от сметките им се прехвърляли на трети лица.

При обиските са иззети мобилни телефони, компютърни конфигурации, съдържащи различни програми за извършване на хакерски атаки, преносими компютри и външни носители на информация. Намерени са множество документи, удостоверяващи осъществени парични транзакции. От дома на единия от задържаните за иззети и голям брой пластики, данни за банкови сметки, потребителски имена и пароли за тях, съобщава бТВ по информация на МВР.

Предстои на тримата задържани да бъдат повдигнати обвинения за извършени престъпления срещу финансовата система.