Рейтинговата агенция Moody's потвърди днес, че вероятно ще преразгледа оценките си за страните от еврозоната и Европейския съюз през първото тримесечие на 2012 година. Причината е липсата на "решителни мерки" от срещата на върха миналата седмица, предаде Франс прес, цитиран от БТА. На срещата страните от ЕС се разбраха за създаването на данъчно-бюджетен съюз, но не успяха да се споразумеят за емитирането на еврооблигации.

"Липсата на мерки за стабилизиране на пазарите в краткосрочен план означава, че еврозоната и Европейският съюз в по-широк план остават обект на нови сътресения и единството на еврозоната продължава да е под трайна заплаха", се посочва агенцията в съобщение.

Срещата на лидерите на ЕС, която се проведе през миналата седмица в Брюксел, не доведе до амбициозните решения, на които толкова се надяваха Германия и Франция. Ангела Меркел и Никола Саркози, които в Европа все по-често са наричани „Меркози”, не успяха да убедят своите колеги да променят договора на ЕС. Опозицията бе оглавена от Великобритания, която иска да защити своя финансов център от влиянието на Брюксел, пише вестник „РБК Дейли”, цитиран от Фокус.

Отказът на Дейвид Камерън да приеме плана Меркел-Сакрози провокира нова форма на изолация на Великобритания. Европа „на две скорости” вече е реалност, а излизането на Великобритания от ЕС вече не звучи фантастично, смята професорът от Лондонското училище по икономика Албрехт Ритшъл.

Влиятелното сп. „Икономист“ също изрази известно разочарование от срещата: „Всичко ще бъде съсредоточено около затягането на фискалните правила за еврото. Дуото „Меркози” отсъди, че приоритетът би трябвало да бъде движение към по-голяма фискална дисциплина, която да бъде прилагана от волеви арбитри.

Този приоритет обаче е опасно едностранен. Ако еврото оцелее, Европа ще се нуждае от по-балансиран план, за да изгради фискална и финансова интеграция, която да пасва на съвременния валутен съюз.

Намирането на начини за контролирането на правителствата и предотвратяването на фискалната разточителност е част от всичко това. Само част, но не и най-важният компонент, който сам едва ли би бил ефективен“, пише „Икономист“.