В течение на десетилетия Северна Корея работи по създаването на самодостатъчна икономическа система, която да обезпечава всички свои потребности. Официалната доктрина твърди, че проблемите на страната могат да бъдат решени само и единствено от самите корейци, разказва Интерфакс. Неофициално- властите на страната успяват да припечелят от своите съседи, като същевременно не допускат изтичане на ресурси от страната.

Как става това?

Приемственият ръководител на Ким Чен Ир- Кин Чен Ун може да спечели около 2 млрд. долара през първата година от управлението си само от легалния износ на страната.

На първо място от износ на въглища за Китай- единственият му съюзник. Пекин също така е заинтересован от възможността за риболов в корейски териториални води, а Пхенян- от сътрудничество в туризма.

Достъпът на международни корпорации до Северна Корея е ограничен, но го има по заобиколни пътища.

Русия например се ползва от работната сила на страната за дърводобивния сектор. На границите на Северна Корея има фабрики за въглища, в които работодателите се разплащат с държавата в американски долари, а на работниците плащат в неконвертируемите вонове.

Интересно перо в икономиката на Северна Корея е продажбата на антики и монументи на азиатски и африкански диктатори.

По-съществен обаче е нелегалният износ. Ма Юнг Е- бивша шпионка, която сега живее в САЩ, разказва следното:

В Пхенян тя работела като полицайка. Нейната задача била да следи малките наркотърговци, докато по думите й най-големият търговец на наркотици билa самата държава. През 80-те, по време на работата на Ма в Северна Корея, страната се била специализирала в продажбата на опиати, но днес на мода са амфетамините. Основен клиент на корейските наркотици бил и остава Китай. Практически борбата срещу наркотрафика в страната се свеждал до осигуряване на монопола на корейския елит.

Ма Юнг разказва още, че като полицай била пратена в командировка в Китай. Била изпратена с фалшиви 100-доларови банкноти вместо пари, а китайците обменяли фалшивата валута срещу истинска, като цената на добър фалшификат можела да достигне до 60 истински американски долара.

По данни на германския Die Welt Северна Корея „се препитава“ и от износ на оръжие. Пхенян е помогнал на Сирия например да построи собствен завод за производство на ракети.

Transparency International обявява Северна Корея и Сомалия за двете най-корумпирани страни в света, като печалбата от законния и незаконен износ се разпределя само между членовете на елита на партията.

И един необичаен щрих- в страната, чието население умира от глад, спътникови снимки са показали, че тече активно строителство на голф-игрища.