Еврото проби горната граница на низходящ коридор, като от това дали пробивът ще е реален или фалшив (тоест дали ще се задържи над него), ще зависи бъдещото движение на единната валута спрямо зелените пари.

В случай, че валутата се задържи над 1.2780 и при последва поскъпване над 1.2850, можем да сметнем, че пробивът е успешен. Това би следвало да отведе валутната двойка нагоре към 1.3085 в краткосрочен план..

Разбира се, пробивът, станал реалност след коментарите на МВФ за повишаване на кредитната му линия с 1 трлн. долара, може да е просто „капан за бикове“ .

Потвърждение на тази теза ще има при евентуално връщане на единната валута до нива под 1.2780 и неуспешни опити за пробив на 1.2800 в посока нагоре.

Такова връщане най-вероятно ще е последвано от възобновяване на силно низходящото движение към 1.2680, а впоследствие и към 1.2580.

Кой от двата сценария ще е в сила тепърва предстои да разберем. При всички положения най-вероятно ще станем свидетели на силно движение в една от двете посоки в рамките на цент и половина.

Подходяща стратегия за отиграване може да включва покупка на евро при настоящите му нива от 1.2810 със залагане на стоп при 1.2780 за тези, които очакват пробивът да е истински и да е последван от нови печалби за единната валута.

Връщане при нива от под 1.2780 пък могат да бъдат използвани за заемане на къси позиции със стоп малко над 1.2800 и залагане на сценария за фалшив пробив.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута