Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната, към които по-късно се присъединиха министрите от останалите 10 страни от ЕС, одобриха снощи договор за създаване на бъдещия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ). Той ще има собствен фонд от 80 милиарда евро и ще бъде на разположение на страните, ратифицирали пакта за строга бюджетна дисциплина, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Текстът определя правилата за действие на ЕСМ, който ще замени досегашния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

За да получат финансова помощ от ЕМС, държавите трябва да са ратифицирали пакта за затягане на бюджетната дисциплина в еврозоната, който предстои да бъде приет на 30 януари и подписан в началото на март. В преходния период от една година между влизането в сила на ЕСМ през юли 2012 и отпадането на ЕФФС в средата на 2013 г., комбинираният им капацитет за отпускане на заеми ще бъде 500 милиарда евро, но този таван може да бъде преразгледан до влизането в сила на ЕСМ, гласи текстът. Според изявлението на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитирано от Ройтерс, обаче двата фонда ще имат капацитет от 500 млрд. евро още през март.

Финансовите министри върнаха за допълнителни преговори предложението за реструктуриране на гръцкия дълг, посочва Ройтерс. Както се и очакваше, ябълката на раздора са лихвите по новите гръцки облигации. Министрите настояват Гърция да договори лихви под 3.5 процента.

Финансовите министри от Еврозоната призоваха очакващата кредити от ЕС Гърция в най-скоро време да разработи нова програма за бюджетни икономии и да се договори за реструктуриране на дълга, който в момента се намира на баланса на частни инвеститори, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

Оптимизацията на бюджетната програма и успешните преговори с частните инвеститори са сред ключовите условия за разблокиране на втория пакет от финансовата помощ за Гърция на международните кредитори в лицето на ЕС и МВФ.

„Призоваваме гръцкото правителство и „тройката” (МВФ, ЕК и ЕЦБ) колкото може по-скоро да стигнат до съгласие относно основните параметри на новата мащабна програма за подобряване на бюджета”, заяви ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), както и в междуправителствената среща на държавите от Общността по проекта на фискален пакт.