Съчетанието от почти рекордни катастрофични искове, дългова криза в еврозоната и ниски нива на лихвените проценти вероятно ще доведат до едни от най-слабите печалби, в отчетите на европейските застрахователи за 2011 г., съобщи Reuters.

Като едни от най-големите инвеститори в държавни облигации, компаниите от застрахователния сектор претърпяха крупни обезценявания в техните портфейли, в резултат на обезценаващите се суверенни дългове в еврозоната и растящите притеснения за възможността на съответните страни да погасяват задълженията си.

Годината бе белязана и от вторите по големина застрахователни загуби от природни бедствия в историята. От тях европейските застрахователи и презастрахователи ще поемат солиден дял, който се очаква да достигне 100 млрд. щатски долара.

Ударът обаче става троен, при положение, че 2011 г. е третата по ред година, в която лихвените нива останаха на дъното. Това подрива възвръщаемостта от инвестициите и може да доведе до загуби за животозастрахователите, които дължат на клиентите си гарантирани по размер плащания от отминалите по-добрите времена.

С нарастващ страх, че европейската криза е подкопала капиталовите резерви на европейските застрахователи обаче, инвеститорите ще търсят доказателства, че компаниите могат да избегнат орязването на плащания към своите акционери.

Италианските застрахователи, включително Generali биха могли да намалят дивидентите, за да се справят със загубите от обезценката на италианския дълг, където спадът беше най-голям след този на Гърция.

Компаниите ще трябва да отпишат притежаваните от тях гръцки облигации, тъй като международно договореният спасителен пакет за Гърция се третира като дефолт, според счетоводните правила. Все още обаче те нямат задължение да понижават италианския дълг.

Всичко това рефлектира върху борсовите котировки. Европейския застрахователен индекс Stoxx 600 загуби 14% от стойността си през 2011 г. Индексът се изкачи с 13% от началото на 2012 г. в резултат на успокояването на страховете за голям европейски дифолт. Секторът обаче продължава да бъде уязвим към всякакви атестации за влошаване в кредитоспособността на страните от ЕС.

Инвеститорите освен това се надяват, че бавното покачване на цените на автомобилните и имуществените застраховки на някои пазари ще набере скорост. Премиите по полиците започнаха да се придвижват нагоре в голяма част от Европа, след продължителен период на стагнация, който подтикна някои застрахователи да ограничат обемите, за да облекчат конкурентния натиск, твърдят анализаторите.

Поскъпването на застраховките отчасти отразява и страховете на компаниите, че може да се окажат с дефицит според новите изиксвания за минимални резерви, които ще постави Solvency II през 2014 г.