Напоследък доста се говори в публичното пространство за това дали акциите на най-голямата по пазарна капитализация в света компания – Apple са скъпи при нива от 500 долара.

Въз основа на цената им на затваряне от 502.50 долара, компанията се търгува при съотношение цена-очаквана за тази година печалба от 11.8

За сравнение средното подобно съотношение на широкия индекс S&P 500 е по-високо при ниво от 13.5. На непретеглена база съотношението е по-високо при 17.1 пъти очакваната за тази година печалба на компонентите му.

Предвид на факта, че компанията се отличава с едно от най-високите нива на ръст на приходите и печалбите е логично да се предположи, че акциите й би следвало да се търгуват поне при средното съотношение на индекса, което означава 574 долара за брой.

Средното съотношение цена-печалба на технологичните компании компоненти на S&P 500 е 17.1, което преведено за Apple, би означавало цена на акциите й от 728 долара.

Сценариите за справедливата цена на акциите на компанията са разиграни на база сектори, към които компанията често се причислява.

Ако се сравни с индивидуални акции, нещата изглеждат по-различно. Според данни на bespokeinvest.com водещи технологични компании се търгуват при съотношения между 10.8 (Intel, Cisco) и 18.9 (Yahoo). Това би означавало цена за акциите на компанията в диапазона между 459.80 и 803.70 долара.

Така сравнена със стари технологични компании в период на зрялост и относително слаби ръстове като CSCO, INTC и MSFT, акциите на Apple биха изглеждали леко надценени, докато сравнена с други, смятани за бързоразвиващи се технологични компании, акциите на компанията изглеждат евтини.

Към настоящия момент трите компании в сектора на Apple и с най-голямо съотношение цена-печалба са Amazon (AMZN), Salesforce (CRM), и Netflix (NFLX). Те имат съотношения, вариращи между 78.8 пъти очакваната за тази година печалба (AMZN) до 422.5 пъти (NFLX).

Ако акциите на Apple се търгуват при подобни съотношения, то те би трябвало да се търгуват при нива между 3 300 долара до 18 000 долара за акция.

Очевидно е, че акциите на компанията едва ли биха се търгували при подобни съотношения, но при всички случаи, предвид на темповете на ръст на резултатите й, те би следвало да се търгуват при по-високи съотношения от тези на зрелите технологични компании.