Петролът поскъпна до деветмесечени максимум на нюйоркската стокова борса, след като Иран заяви, че е спрял част от износа си на суровината, както и очакванията решението за спасяване на Гърция да повиши търсенето на суровината.

Фючърсите на петрола поскъпнаха с 1.9% за четвърти пореден ден, което бе най-дългата му печеливша серия от декември насам.

От Иран обявиха, че ще доставят петрол на „нови клиенти“, вместо на компании от Великобритания и Франция.

Цената на суровината се повиши и предвид на очакванията за отпускане на втората част от спасителната помощ за Гърция.

„Новините около Иран и ядрената програма на страната продължават да са определящи за движението в цената на петрола“, коментира Кристофър Белю, брокер в Jefferies Bache Ltd., цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Петролът с доставка през март поскъпна с близо 2 долара до 105.21 долара за барел по време на електронната му търговия в Ню Йорк. Това бе най-високата му стойност от 5 май миналата година.

Цената на суровината добави 4.6% през изминалата седмица и се търгува с повишение от 6.2% от началото на годината.

Цената на петрола тип брент поскъпна с 1.57 долара, или 1.3% до 121.15 долара за барел. Така европейският петрол се търгува с премия спрямо щатския такъв от 15.65 долара, на фона на 27.88 на 14-ти октомври.

ЕС е купувал сумарно 18% от изнасяния от страната петрол, или 452 000 барела на ден, през втората половина на изминалата година.

От съюза заявиха, че имат алтернативи за замяна на тези количества и спирането на износа от страната няма да наруши нормалното потребление на стария континент.