Независим гръцки депутат създаде нова партия. Панос Каменос обяви в Атина, че политическата формация ще носи името "Независими гърци".

Каменос заемаше министерски пост в предишното правителство на консерваторите, но впоследствие бе изключен от редиците „Нова демокрация”. Причината – отказ на политика да подкрепи временния коалиционния кабинет на премиера Лукас Пападимос, съобщава БТА.

По отношение на новата партия депутатът заяви, че тя ще се бори против кредитите, отпуснати на страната от международните институции, както и че формацията ще бъде адресирана към всички гърци. Сред учредителите на новата партия има още двама представители на консерваторите, оттеглили се от „Нова демокрация”.

Според гръцките медии в страната „Независими гърци” прави проучвания на обществените нагласи, както и опити за привличане на функционери от социалистическата партия ПАСОК.

Не е изключено новата формация да събере огромна подкрепа сред гневните заради съкращенията и правителствените реформи гърци. Така партията може да даде сериозна заявка за управлението на затъналата във финансова пропаст европейска държава, коментира Ройтерс.

Изборите в Гърция ще се проведат на 15 април. Междувременно тази вечер в Брюксел еврогрупата- финансовите министри, президентът на Европейската централна банка и председателят на Европейската комисия трябва да вземат окончателното решение за отпускане на спасителния пакет от 130 милиарда евро за Атина.Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че с това условията за помощта от еврозоната са изпълнени. Комисарят по икономическите въпроси Оли Рен предупреди гърците да спазят договорените бюджетни икономии, а агенция "Муудис" обяви, че Атина е допуснала дефолт по задълженията си, предаде БНР.