Десетки добросъвестни купувачи са изгорели със суми от 5 до 50 хиляди лева за коли фантоми в интернет. Мераклиите за ново возило били съблазнявани с оферти за почти нови автомобили, които се предлагали на половин цена в нета, съобщава в. Монитор. Продавачите били фирми с адрес в Англия, които пускали джипове и лимузини на промоция с обяснението, че са фалирали заради кризата и масово разпродават активите си.

За тази измама предупреди потърпевш бизнесмен, който се хванал на обява за евтин джип. Информацията беше потвърдена вчера и от юридическия съветник в Европейския потребителски център Венцислав Петков.

Един от изгорелите обясни, че видял обявата в известен сайт за наддаване, където фирма предлагала джип на около 8 месеца на цена далеч по-евтина от пазарната. Тъй като сайтът бил един от най-известните за електронна търговия, мъжът не се усъмнил и решил да грабне евтиното возило.

„Пишеше, че офертата е валидна само до 3 дни. Разбрахме се да им преведа капаро от 10 000 лева, а останалата част от сумата трябваше да платя като пристигне колата“, обясни потърпевшият. Мъжът превел парите. 4 дни по-късно получил имейл с обяснение от продавача, че колата е катастрофирала при доставката в Сърбия и фирмата иска да й бъдат преведени още пари, за да пристигне до България. Едва тогава купувачът се усъмнил, че има нещо нередно и направил свое проучване, което установило, че подобна фирма изобщо не съществува.

Юридическия съветник в Европейския потребителски център Венцислав Петков добави, че мошениците искали парите да се изпратят по банков път, така че по-късно да не може да бъде оспорена транзакцията. В такива случаи препоръчваме потребителите да плащат само с кредитни карти и през съществуващите системи за разплащане. При издължаване с кредитна карта има възможност да бъде оспорвана транзакцията пред трезора, ако стоката не е получена в 45-дневен срок. След подаване на жалба в банката следва процедура, която може да завърши с възстановяване на парите. Много често „продавачът” на кола посочва на сайта и адрес в Англия, но при насрещни проверки се оказва, че такава фирма изобщо не съществува на Острова.

Много българи прибягват до покупка на кола през интернет, но специалистите препоръчват това да става чак след предварително проучване. По-евтино е да се изпрати човек, който живее в съответната страна, за да види автомобила, вместо сляпо да се доверяват на мошеници и да пращат пари без никаква гаранция.