Отдавна е ясно, че да седиш цял ден на бюро и да се взираш в компютъра е вредно за здравето, но скорошно проучване даде конкретни данни за това, че седенето буквално убива, пише Washington Post.

Учени от Университета на Сидни твърдят, че рискът от смърт (по всякакви причини) нараства с 15% за четиригодишен период при хората, които седят между 8 и 11 часа, в сравнение с тези, които седят между четири и осем часа на ден.

Тези усложнения се влошават с възрастта и рискът от смърт при хората на възраст над 45 години, които седят по 11 часа на ден, се увеличава с 40% за четири години.

По-шокиращ резултат от проучването е, че спортът не помага за намаляването на рисковете от смърт и единственото решение е на практика да не се седи. Браян Вастаг от Washington Post казва, че някои от неговите колеги вече "прибягват до бюра, зад които се стои."

Авторите на проучването заключават, че "продължителното седене е рисков фактор за смърт, независимо от физическата дейност“.

Резултатите от проучването се базират на попълнени въпросници от над 220 000 души в периода 2006-2010 г. В този периода ниво на смъртността сред участниците в проучването е било 6.9%.