Руски учени имаха възможността да потвърдят, че в Русия се възражда един изчезващ вид диви котки: манулът. Специално поставени камери са успели да уловят рядкото животно, което показва, че то отново разширява хабитата си.

Манулът е любимата котка на руските интернет потребители. Тя има размерите на на домашна котка, теглото й достига до 5 кг и това, с което се отличава, е гъстата й и пухкава козина- основна причина за преследването й от бракониери.

Смяташе се, че заради масовото им избиване, манули са останали само в някои райони на Централна и Средна Азия. Те обичат степите, полупустинните планински участъци, районите с храсти и ронливи камъни, защото като цяло обитават пещери, стари дупки на сурикати и разломи в скалите. Това животно води уседнал живот, през деня спи, а нощем – ловува, отличава се със своята бавност. Например при опасност изобщо не му хрумва да бяга, а се крие между скали и камъни.

За съжаление хищниците, ловът заради кожата, масовото поставяне на капани за зайци и лисици, както и намаляването на храната си казват думата и манулът е внесен в „Червената книга“. Настоящото откритие дава надежда, че манулът отново ще стане част от дивата природа.