През изминалата седмица най-богатите хора на планетата са увеличили съвкупното си състояние с 27.8 млрд. долара, главно поради ръст на фондовите пазари по света, става ясно от индекса на милиардерите на Bloomberg.

По последни данни общото им богатство възлиза на 991.2 млрд. долара, като само десетте най-богати в света притежават 401 млрд. долара.

Начело в класацията остава мексиканецът Карлос Слим, добавил 2.7 млрд. долара за периода от 4 до 10 юни, с което той увеличи състоянието си до 65.7 млрд. долара.

Бил Гейтс запазва втората си позиция, като се намира на 5.4 млрд. долара зад Слим. Богатството на 56-годишният съосновател на Microsoft се увеличи с 2.1 млрд. долара, след като акциите на компанията добавиха 4.22 на сто за последните пет търговски сесии.

Третият най-богат в света е инвеститорът Уорън Бъфет. В събота приключи ежегодния търг за обяд с Бъфет, като неизвестни до момента лица платиха рекордите 3.46 млн. долара за правото да обядват с него.

Сумата, е по-голяма от тази достигната през изминалата година, когато фонд-мениджърът Тед Уешлер предложи 2.63 млн.долара за обяда.

Собственикът на IKEA Ингвар Кампрад и Амансио Ортега (Zara, Massimo Dutti и Stradivarius) допълват челната петица със съответно 37.5 и 35.7 млрд. долара.

Profit.bg преброи 17 милиардери от САЩ, по трима от Китай и Индия и по двама от Швеция, Мексико и Франция сред 40-те най-богати на планетата.