С около 400% надценка се продават някои плодове на десетките щандове в „Златни пясъци", показа проверка на Дарик радио.

Сезонните плодове като праскови и кайсии, които във Варна вървят по 1-1.50 лева за килограм, в курортния комплекс струват по 6 лева. На същата цена са и крушите, ябълките, бананите.

С два-три лева по-скъпи са черешите и ягодите, за които трябва да си приготвите 8-9 лева за цял килограм.

Ако решите да си купите само чаша от вкусния плод, килограмът ще ви излезе доста по-солено. Цените в този случай варират.

Пластмасова чаша от 200 мл., пълна с малини, череши, ягоди, къпини, дори дренки, върви на цени между 3 и 6 лева. Има и фрапиращи случаи, при които една шепа сини вносни сливи, поставени в чаша, се продават за 8 лева.

По сергиите масово се предлага и нарязана диня. Ако си купите цяла, за килограм от разхлаждащия плод ще трябва да се бръкнете 2 лева.

Доста по-народни са цените на бързите закуски. Парче пица е 2.50-3 лева, един хот-дог се предлага за 4 лева, а сандвичите и дюнерите - за 5-6 лева.

Цените на палачинките тръгват от 2.50 лева, а царевицата почти навсякъде е 3 лева. На приблизително същата цена се предлага и евтината бира.

Колкото до цените на плажните удобства, те остават доста високи за масовия турист, макар да не са променени от миналия сезон. Чадър или шезлонг на „Златни пясъци" можете да ползвате срещу 8 лева, а ако имате и шалте, то ще ви струва 3 лева отгоре. Това означава, че сянката за двама души с екстрите излиза общо 30 лева.

Туристите, които останат по-дълго време в курорта, а не само ден-два, могат да ползват отстъпка. За 10 дни събирането на тен под един чадър с два шезлонга и две шалтета струва 240 лева, за 7 дни - 180 лева, а за 5 дни - 130 лева.

Съвсем очаквано, доста солени са цените и на водните атракции. Разходката с надуваем банан струва 15 лева на човек, а с джет - 60 лева. За обиколка с воден парашут над морето трябва да извадите 60 лева, а ако сте с половинката си, гледката отвисоко ще ви излезе общо 80 лева.

Разходка с пони недалеч от плажа е петолевка. Цената е за „мини" обиколка на цветната алея, продължаваща не повече от 5 минути. Четири лева е цената на еднопосочния билет за влакчето из курорта.

Ако искате да се поглезите със спа процедура с рибки гара руфа, удоволствието ще ви струва 15 лева за 15 минути. Ако сте двама, плащате 25 лева.

Ако сте дошли с кола на море, за нея трябва да предвидите поне 5 лева на ден. Толкова струва най-евтиният паркинг в края на курорта. Пред хотелите паркирането е минимум 10 лева, а на места стига и двайсетачка.

Ако оставяте колата си за по час, почти навсякъде трябва да плащате по 2 лева. Само в центъра, и то не навсякъде, паркингът е 3 лева.

Най-евтиното удоволствие на „Златни пясъци", оказва се, е малка вафлена фунийка сладолед от машина, който е 1 лв. Левче е и входът за тоалетна.