27 юли се смята за рожден ден на хамбургера.

На този ден през 1900 годибна Луи Лесен приготвя първия сандвич от този тип в ресторанта си Louis' Lunch в Ню Хевън, щата Кънектикът.

Мнозина са се опитвали да оспорят правото на Лесен да се нарече „баща на хамбургера“, включително и McDonald`s, които приписват заслугата на Флетчър Дейвис от Тексас. Според известната верига хамбургерът е бил изобретен още през 1880 г.

Протестите й обаче заглъхват през 2000 г., когато библиотеката на Конгреса на САЩ внесе именно името на Лесинг в архивите си като „човека, направил първия американски хамбургер“

Все пак не можем да пропуснем приноса на братята Макдоналдс и Рей Крок, чийто ресторант в Сан Бернардино, открит през 1948 г. , отваря славна страница в историята на хамбургера като символ на американския начин на живот.

В чест на рождения ден на хамбургера, нека припомним някои любопитни факти за него:

-През 1970 г. американците харчат за хамбургери 6 млрд. долара на година. През 2001 сумата вече е 110 млрд. долара. В наши дни, независимо от кампаниите против нездравословното бързо хранене, американците харчат за хамбургери повече отколкото за кино, музика и книги взети заедно и повече, отколкото за коли, компютри и висше образование.

-Средностатистическият американец изяжда 3 хамбургера и 4 порции пържени картофи седмично.

-Всеки осми американец е работил за McDonald`s на някакъв етап от живота си

-Средно всеки работещ за веригата я напуска след 4 месеца

- Ако искате оригинална рецепта за хамбургер не я търсете в кулинарните книги, а трудовете „Технология на хранителната промишленост“ и „Инженерна храна“

-Храненето за последните 40 години се е променило повече, отколкото за предишните 40 000. Това до голяма степен се дължи на хамбургера и свързаното с него бързо хранене. Вероятно знаете, че вкусът и мирисът на вашия хамбургер се произвежда повече в химическите заводи, отколкото във фермата.

-90% от съдържанието на един хамбургер в наши дни е предварително обработено (най-често замразено или консервирано). Това е причината компонентите да губят вкуса си и да трябва да бъдат допълнени с подобрители.

- Чували ли сте за International Flavours & Fragrances? Това е най-големият производител на аромати в света. На тази компания принадлежат 6 от 10-те най-популярни парфюми в света... а също и ароматите на повечето сапуни, почистващи и перилни препарати, както и почти всеки аромат, който усещате на масата си на вечеря.

-Ръстът на цените на зърното, на които сме свидетели в последно време, са основна заплаха през славното бъдеще на хамбургера.

- Има цяла университетска специалност „Хамбургерология“. Тя се изучава в Hamburger University на McDonald's, наричан Харвард на фаст фууд индустрията.

- Най-скъпият хамбургер се предлага във Fleur de Lys at Mandalay Bay Casino, Лас Вегас, и струва 5 000 долара

-Много ресторанти в САЩ започнаха да предлагат скандално скъпи хамбургери - сред първите бяха Old Homestead Steakhouse в Бока Ратон, Флорида, чийто бъргър струваше 125 долара. Burger King се включиха в надпревара и предложиха сандвич с телешко месо от Япония за 186 долара.

-Най-големият хамбургер в света принадлежи на австралийско кафене и тежи 90 килограма. Само бифтекът в гигантския сандвич тежи 81 килограма, като се е наложило да се обръща от четирима души при изпичането. Като гарнитура хамбургерът съдържа 120 яйца, 150 парчета сирене, 1.5 кг червено цвекло, 2.5 кг домати и близо 2 кг маруля, залети със специален сос. Цена: 1 220 долара.