Заради сезонното поевтиняване на повечето плодове и зеленчуци нивото на Индекса на тържищните цени падна с 2%, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По тази причина се очаква и спад в цените на други основни хранителни продукти.

Млечните произведения поевтиняват през юли с 1.5-3.5 на сто, докато рибата, саламът и каймата - с около 2%. Захарта обаче поскъпва с 2 на сто, а брашното, олиото и варивата - с около 1%. Цените на яйцата и свинското месо се задържат на нивата от предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 40% и при фасула - 20 на сто. При цените на свинското месо, колбасите и рибата се наблюдава спад в диапазона 4-8 на сто и ръст на стойностите на годишна база при пилешкото месо, кренвиршите и каймата в интервала 1.6-6.6 на сто.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците, са характерни за средата на лятото.

През юли паднаха цените на оранжерийните домати и зелените чушки с около 25-35 на сто, на картофите, зрелия чесън и оранжерийните краставици - с около 10%.

При плодовете най-голям спад на месечна база – 22%, има при прасковите и кайсиите. Цената на бананите пада през юли с 14 на сто. Лимоните обаче поскъпват с 21%. Цената на ябълките намалява на месечна база с 2 на сто.