Фалиралата корпорация Kodak, емблематична в световната фотография, съобщи, че ще продаде бизнеса си за скенери и за фотографска хартия и ленти, за да се съсредоточи по-добре върху печатните и бизнес услуги, които предоставя, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Kodak посочи снощи, че продажбата на тези подразделения наред с мерките за намаляване на разходите и търга на патенти ще помогнат на компанията да излезе от процедурата по фалит през 2013 година. Kodak се надява на намери купувачи до средата на следващата година, уточни ДПА, като се позова на съобщение на компанията.

Лентите за фотоапарати и хартията за снимки някога бяха златна мина за Kodak и конкурентите му като Agfa. Преминаването към цифрова фотография обаче унищожи тези източници на печалби. През първата половина на годината приходите на Kodak са се свили с над 25 процента до 2 милиарда долара, а загубата на компанията е нараснала до 665 милиона долара.

Пионерът във фотографията подаде молба за съдебна защита от фалит през януари. Компанията продължава да работи, докато се опитва да продаде патентите си за цифрово възпроизвеждане на образи. Засега не е намерен купувач, допълва АП.