Британските автомобилисти вече предпочитат да задържат автомобилите си за по-дълго време. Това сочи статистиката,а най-вероятната причина са неблагоприятните икономически перспективи, пише Confused.com.

Средната възраст на автомобилите на острова е достигнала седем и половина години, според компанията Британски автомобилни търгове (British Car Auctions - BCA), която събира данните за продажбите от Агенцията за лицензиране на водачите и превозните средства. За сравнение, през 1987 г. средната възраст на автопарка е била шест и половина години.

През януари тази година бе отчетен подобен рекорд и в САЩ, където средната възраст достигна 10.8 години.

В същото време, понастоящем близо една четвърт от автопазара на Острова се формира от продажбата на коли втора употреба, разкрива още BCA.

В трудната финансова обстановка на шофьорите вече им се налага да претеглят различните разходи за пътуване, според Тим Нейлър от BCA.

„Някои предпочитат да изберат една идея по-стари и евтини коли, когато подменят автомобила си. Други търсят по-икономични коли в опитите си да се справят с покачващите се цени на горивата. Наблюдава се също така спад в броя на семействата с по повече от един автомобил“, добавя Нейлър.