Цената на горивата отново е актуална тема, предвид поскъпването им. Най-сигурният начин за икономия на средства е промяната в навиците на шофиране.

Тръгването с половин час по-рано за работното място, например, най-вероятно ще ви спести много време, гориво и нерви, като ще избегнете досадните задръствания в повечето от големите градове.

Ето и някои други съвети за намаляване на разхода на гориво:

1. Избягвайте дългото загряване на автомобила. Дори и в студени сутрини 30 до 45 секунди работа на двигателя са достатъчни за загряването му.

2. Не палете и гасете двигателя без причина. Често хората са склонни да спират двигателите си в задръствания или на светофари, като си мислят, че по този начин пестят гориво. Това е напълно неправилно схващане. Консумирането на гориво при запалване е същото като това при свободен ход на двигателя за една минута.

3. Избягвайте форсиране на двигателя особено преди изключването му. Това води до загуби на гориво, както и до възможни загуби на налягане на маслото.

4. Не тръгвайте рязко. Бавното ускоряване на автомобила от спряно положение е най-добре за максимална ефективност. Натискането на педала с до една четвърт от свободния му ход е най-ефективно от гледна точка на разход на гориво, според специалистите.

5. Купувайте бензин в най-хладната част на деня. Рано сутрин или късно вечер е най-доброто време за зареждане. Според някои специалисти обаче, това е мит.

6. Не зареждайте премийно гориво. Това гориво, освен че подобрява работата на двигателя, за да усетите пълната му мощност, се препоръчва за новите автомобили и според изследвания, не води до намаляване на разхода ви. По-високата му цена често се приема като неоправдано разхищение.

7. Избягвайте зареждане на пълен резервоар. Освен от разливане на гориво, това ще ви спести и известни килограми, които допълнително ще повишат разхода.

8. Проверявайте редовно гумите си. Меките гуми, освен до по-бързото им износване, рефлектират и до по-висок разход на гориво поради по-голямото триене. Разбира се, пренапомпването на гумите също е опасно, защото поради по-ниското сцепление създават условия за произшествия.

9. Ползвайте климатик. Някои шофьори си мислят, че пестят гориво, като не ползват климатиците в автомобилите си. В днешно време обаче колите с климатици са значително по-икономични от това, което бяха преди години, и в градски условия повишението на разхода е минимално.

Също така при високи скорости е доказано, че отворените прозорци намаляват аеродинамичността на колата и повишават съпротивлението, което пък се изразява в по-висок разход на гориво. Особено при високи скорости може да се каже, че ползването на климатик е по-изгодно.

10. Внимавайте със скоростта. Спазването на ограниченията на скоростта са добра предпоставка, освен за липсата на главоболия с органите на реда и налагането на глоби за нарушения, но и за ефективен разход на гориво. Според изследванията шофиране с 90 километра в час, каквото е ограничението по нормалната пътна мрежа, е с 21% по-ефективно, в сравнение с шофиране със 110 километра в час.

11. Съобразявайте скоростта със скоростните предавки. Пътуването с по-високи скорости от нормалното на по-ниски предавки е свързано с потреблението на до 45% повече гориво от нормално необходимото.

12. Карайте равномерно. Забавянето и ускоряването води до загуба на гориво, в сравнение с поддържането на равномерна скорост. Неспазването на дистанция с находящите се пред вас автомобили, освен опасно, е свързано и с по-висок разход на гориво.

13. Избягвайте второкласните пътища, макар и да ви се струват малко по-кратки. Шофирането по такива може да повиши разхода ви на гориво с до 30% (това важи с пълна сила предвид на качеството на пътната мрежа у нас).

14. Не носете излишни предмети в багажника. Това повишава разхода на гориво.

15. Паркирайте така, че да можете да продължите напред. Ако имате възможност, оставяйте автомобила си в такава позиция, че да избягвате маневрите за излизане и тръгване.

16. Редовната подръжка осигурява най-добра икономичност на автомобила. Спазвайте указанията на производителя за смяна на консумативи, като масло, филтри и др. Намаленият приток на въздух, следствие на замърсени въздушни филтри, може да повишава загубата на гориво.

17. Сменяйте гумите навреме. Подмяната на зимни с летни гуми навреме, освен от по-бърза амортизация на гумите, предпазва и от по-висок разход на гориво.