Най-големият проблем на ЕС е конкурентноспособността на икономиката, каза вчера в село Падина еврокомисар Кристалина Георгиева, която изнесе лекция пред представители на общини, администрации и на бизнеса.

В момента нивото на производителността на труда в ЕС е две трети от това в САЩ, посочи Георгиева. По думите й, една от причините за това е по-бавното навлизане на научни открития на пазара на Стария континент.

ЕС трябва да се фокусира върху конкурентноспособността, икономическия растеж и безработицата, каза Георгиева.

Според нея пътят е да бъдат премахнати пречките пред развитието на малкия и среден бизнес, да се акцентира върху зелената икономика и нови стимули за традиционно силните отрасли.

Да работим повече или да живеем с по-малко?

На практика, европейците трябва да се научим или да работим повече, или да живеем с по-малко. За бъдещето на ЕС най-логичният път е задълбочаване на интеграцията - политическа и икономическа, каза Георгиева.

Според нея да се затвори вратата за присъединяване на нови държави би било груба грешка. Освен развитието на ЕС, значение за бъдещето на страната ни има и глобалният свят, посочи еврокомисарят.

В момента над 1 милиард души гладуват

Цените на хранителните продукти растат, а предлагането зависи много от природните условия, каза еврокомисарят. По думите й миналата година е била рекордна по природни бедствия, които са принудили дори богати държави да търсят помощ.

Георгиева посочи, че ЕК прави всичко възможно да помага на засегнатите от бедствия и конфликти. Освен това комисията работи активно върху политика по превенция, за да се реагира адекватно и с по-малко загуби в случай на нужда.