Каварненският залив "Болата" става част от клуба на "Най-красивите заливи в света". Това съобщи председателят на Асоциацията на Българските черноморски общини и кмет на Аксаково Атанас Стоилов, цитиран от агенция "Фокус".

Приемането на Болата в елитната компания на световните райски кътчета е решено преди дни в Бодрум на годишната сесия на клуба.

Пълноправното влизане на първия български залив в елитната група ще стане на следващото редовно заседание на клуба, което ще бъде догодина в Камбоджа.

Кандидатурата на българския залив е представена и защитена от вицепрезидента на клуба Мария Мейра, която е кмет на португалската община Сетубал.

Три дни след признаването на Болата за един от най-красивите заливи в света, Мейра и инж. Атанас Стоилов подписаха официално споразумение за побратимяване на Сетубал и Аксаково.

На сесията в Камбоджа се очаква Мария Мейра да оглави елитния Клуб на заливите и съвместно с партньора си от Аксаково инж. Атанас Стоилов да внесат втора номинация на български залив – Созополския, за пълноправно членство сред най-красивите заливи в света.

"Приемането на български залив сред най-красивите в света е изключително добра възможност България да заяви присъствието си като световна туристическа дестинация през Клуба на най-красивите заливи.

Ако България има два свои залива в клуба, това ще я изравни с Испания, Канада и Португалия и ще я изведе пред Турция, Гърция и други утвърдени туристически локации", коментира председателят на Асоциацията на черноморските общини Атанас Стоилов.