Имената на тези 12 реки са познати навсякъде по света. В продължение на хиляди години те са били арени на битки, важни транспортни коридори, бойно поле.

Река Колумбия се простира на 1953 км от Скалистите планини до Тихия океан. Тя е била голямо препятствия за златотърсачите по време на Златната треска от 1860 година.

Рейн е най-дългата река в Германия (1233 км). Та извира в Швейцария.

Река Темза е дълга 346 км. Тя има важна роля в историята на Великобритания. Корабите на британската империя са плавали по нея.

През 1700 г. Лондон е бил едно от най-оживените пристанища в света и всякакви стоки са плавали по Темза.

Река Дунав извира от Германия и се влива в Черно море, като минава през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния и България.

Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток. Дълга е 2860 км. Басейнът и заема общо 817 000 km2.

Най-дългата река в Южна Америка –Амазонка преминава през шест държави, три часови зони и 6992 км. По много показатели Амазонка е най-голямата река в света — отток, водосборен басейн, ширина и т.н.

Спорно е първото ѝ място по дължина: обикновено се смята, че река Нил е малко по-дълга, но периодично излизат сведения, обикновено произхождащи от бразилски или перуански географи, които поставят Амазонка на първо място.

Река Волга е важен транспортен канал за Русия от векове. Дълга е 3 530 км.

Меконг е дълга 4500 км. Минава през Китай, Бурма, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам.

Река Ориноко е третата по големина в Южна Америка. Тече на територията на Венецуела и Колумбия. Тук живеят 1000 вида птици и много риби. Дълга е 2140 км.

Рега Ганг е свещена за индусите. Тя е дълга 2525 км. Извира от Хималаите, минава през Индия и стига до Бенгал.

Мисисипи покрива 1.2 млн. кв. мили. Тя е дълга 3 778 км. Има четвъртия най-голям водосборен басейн в света.

Египтяните били господари на региона си, защото контролирали водите на река Нил. Реката е дълга 6650 км и създава оазиси в пустинята. Счита се за най-дългата в света.

Янгдзъ е най-дългата река в Азия и третата най-дълга в света (6418 км). Тя е най-важната река за икономиката, културата и историята на Китай.