Само падане на температурите ще спаси Силистра от експлозия, твърдят пожарникари. Амонякът, оставен от "Меком", е газ, който при висока температура се разширява. Ако обемът му се уголеми, това заплашва да взриви инсталациите и да обгази града.

Шансът регионът да се размине с апокалипсиса е в температурите навън, които през октомври не са критично високи, както през лятото. Необичайно топлата есен обаче тревожи пожарникарите, затова те се готвят за контролирано изпускане на опасния газ.

В момента аварийни групи от хладилни техници, наети от "Меком", и огнеборци от местната пожарна дежурят денонощно. Те са готови при всяка опасност от взривяване да обезвредят газа. Това ще стане, като той бъде контролирано прекаран през вода, за да не замърси атмосферата, обясни инспектор Стамов.

Четирите тона развалени мръвки, открити в неделя в складовете на месокомбината, пък вече са изгорени в шуменския екарисаж. Това съобщи д-р Георги Петров, шеф на Агенцията за контрол върху храните в Силистра. В близките часове ветеринарните власти ще връчат на собствениците акта за унищожаването на опасната суровина.

Според Петров с изчистването на складовете на "Меком" от негодната суровина ветеринарните власти са си свършили работата и за тях случаят е приключен, съобщи вестник "Стандарт".

Разваленото месо не е напускало фабриката и не е влизало в търговската мрежа, успокои пък новоназначеният шеф на управителния съвет на фирмата Елица Цанева. Според нея негодната мръвка е доставена в складовете на месокомбината от предишната управа.

При влизането си във фирмата новите акционери са спрели производството, за да извършат своите анализи по текущото състояние. Последните два месеца "Меком" не е работил и не е продавал на пазара нищо, категорична е Елица Цанева.

Снимка: Меком