Лихвите по стари депозити също могат да бъдат обложени от новия 10%-тен данък. Това потвърдиха депутати от управляващата партия. Причината е, че данъкът ще се начислява в момента, в който сме получили дохода, а не в зависимост от това кога сме внесли парите си в банката.

Има ли обаче начини законно да заобиколим новия налог?

В най-честия случай доходите от лихви по депозити получаваме в края на 12-те месеца, през които държим парите си в банката. Тоест – ако сме направили влог през настоящата година, независимо, че законът не е бил в сила, държавата ще си вземе десет процента от нашата печалба, защото ще я получим през 2013 г.

Подобни казуси карат спестовниците да търсят варианти да избегнат 10%-тния налог. И за да не чакат закона да влезе в сила, някои се замислят дали да не сключат договор за авансово изплащане на лихвата.

По думите на финансовия експерт Иво Димитров чисто теоретично това е възможно, но само преди влизането в сила на закон. „Чисто юридически и счетоводен казус е как ще се тълкуват авансовите изплатените лихви, чиито падеж е в 2013 г.”, допълва той.

По този начин обаче можем да се спасим от данък само за една, в най-добрия случай - за две години. Повечето банки не рискуват да подпишат за по-големи срокове.

Според експерти въвеждането на новия данък цели не само повече приходи в хазната, но и стимулиране на икономиката. Всички данни от кризата насам сочат, че българите сме станали по-спестовни.

„Сигналът, подаден до публиката, е, че нарастващото спестяване и респективно - свиването на икономиката, не води до нищо добро”, на мнение е финансовият експерт. В същото време обаче, по данни на БНБ, 75% от депозитите са за суми до 1000 лева.

Според специалистите, една от целите на държавата е да накара хората с по-малки спестявания да предпочетат да инвестират в стоки и услуги, вместо да държат парите си в банка. Така, негласно държавата и банките могат да започнат да се борят за спестяванията ни.

Оръжието на финансовите институции да задържат спестяванията ни – като ни предлагат съхранение, без данъци. Например вместо депозит - да държим парите си в разплащателна сметка.

Световна практика е пари в разплащателни сметки да не се олихвяват. Това обаче не е задължително. Според финансиста Иво Димитров и към момента сме свидетели на оферти към олихвяване на разплащателни сметки с над 5%

Остава и казусът как ще се облагат доходите от детски влогове, след като непълнолетните са освободени от данъчни задължения, посочва Нова телевизия.