Във вторник двама маскирани мъже обраха банка в центъра на София. Те заплашили касиерката с пистолет, взеха около 60 хил. лв. и избягаха. Данни на полицията сочат, че 12 са обирите на банки, пощи и банкомати за тази година, а за миналата са били 11.

След обира на дневен ред излезе въпросът за сигурността на банковите клонове у нас. Полицейски шефове посочиха, че по време на криза банките пестят от сигурност и това улеснява грабителите. Ограбеният банков клон не прави изключение: не е имало бронирано стъкло, нито пък преграда между служителката, работеща с пари.

Всъщност, как банките могат да се спасят от крадците? Специалистите смятат, че ключът към по-висока сигурност не е живата охрана, а технологиите. Ето няколко идеи:

Мудни трезори

Те представляват каси със забавено отключване, които са настроени така, че да се отварят около 15 минути след набирането на кода. Най-често крадците не разполагат с толкова време. Според полицията, един обир се извършва за около две минути и е възможно бавното отваряне на сейфа да откаже грабителите от обира.

Компроментирани пачки

Това са така добре известните от филмите пачки с пари, които гръмват в ръцете на крадеца и го изцапват с боя. Най-често тя е жълта и не може да бъде измита лесно. А и парите остават напълно неизползваеми.

Изкуствена мъгла

Обикновено тя се комбинира със заслепяващи светлини и звукови сигнали. Активира се в момента, в който крадецът влезе в помещението на банката.

И най-важното: според учените парите, които се изкарват от банковите обири, не си заслужават риска. Математици са разгледали обирите на банки във Великобритания и САЩ и са установили, че за да изкарат някакъв среден доход, крадците ще трябва да направят доста обири. А шансът да ги заловят се увеличава с всеки следващ грабеж.