Проектозаконът за бюджета на държавата за следващата година влиза днес за обсъждане в пленарната зала на Парламента. Депутатите ще разискват на първо четене и бюджетите на държавното обществено осигуряване и здравната каса.

По-свободен в сравнение с предишните бюджети и постигащ финансова стабилност. Това е оценката на финансовият министър Симеон Дянков за предложения на депутатите проект за бюджет, предаде БНР. Повече пари за пенсионери, образование и инфраструктура са заложени в него. Предвижда се минималната работна заплата да стане 310 лева. В проекта правителството запазва ниските данъци, но въвежда спорен 10-процентов данък върху лихвите от депозитите. Очакваните около 120 млн. лв. от него трябва да покрият по-високите от април пенсии.

Бюджетът за 2013 година няма да насърчи бизнеса, казаха икономисти от БАН. В политическия дебат сините заявиха, че бюджетът е ляв завой за ГЕРБ. БСП го нарече "бюджет на мизерията и катастрофата" и реши да предложи алтернативен вариант. От "Атака" казаха, че също ще предложат свой алтернативен бюджет. В ДПС оцениха липсата на буфери като недостатък.

От ГЕРБ ще предложат между двете четения да бъдат заложени допълнителни 20 млн. лв. за учители и 30 млн. лв. за детски градини.