Въпреки кризата, която замрази инвестиционните намерения в областта на строителството, София е на път да се сдобие с първите си кандидат-небостъргачи, пише "Сега".

"Капитал форт" на "Цариградско шосе" и Милениум център в центъра на столицата (до НДК) със сигурност ще променят ритъма на града около себе си и са сериозно предизвикателство - и за проектантите, и за строителите.

На фона на пустеещите офиси основното притеснение е, че проектите икономически няма да издържат и ще се превърнат в поредните празни бизнес сгради.

Макар да признават, че управлението на една висока сграда е предизвикателство, инвеститорите в първите два кандидат-небостъргача все пак са оптимисти. За тях издигането на висока сграда в столицата ще доближи града до световните метрополиси и е знак за престиж. С напредването на строителството въпросът за управление на хилядите квадратни метри разгърната площ става все по-ключов.

С проектираните офисни площи и "Капитал форт", и Милениум център са твърде амбициозни. По данни на имотния сектор около 30% от офисите в столицата в момента стоят празни, а особено раздвижване на пазара не се предвижда, обобщава вестникът.

Profit.bg припомня, че в годините преди кризата няколко инвеститори си поставиха за цел построяването на първия небостъргач в столицата. Промяната в икономическата конюнктура спря проектите и нито един от тях не бе реализиран.