Някои от най-известните автори са прекарали по-голямата част от живота си, живеейки по хотелски стаи, които днес привличат като магнит туристи от цял свят.

Ърнест Хемингуей например винаги се е връщал обратно в хотел "La Perla" в испанския град Памплона. Любимата му стая номер 217 в момента е резервирана за година напред.

Големите творчески умове имат нужда от постоянна промяна на пейзажа около себе си, за да намират все нови и нови вдъхновения, пише Билд.де.

Ако сте запален читател, който се опитва да усети своя кумир и произведенията му още по-силно, или пък сте писател и търсите своето творческо вдъхновение, ето едни от най-популярните места за този специфичен тип „поклоннически“ туризъм.

Ърнест Хемингуей - Hotel La Perla, Памплона, Испания

Ърнест Хемингуей е бил редовен посетител на Hotel La Perla на Plaza del Castillo в испанския град Памплона. Посещавал го е девет пъти, а интересен факт е, че при първото си посещение през 1923 г. не му стигнали парите за луксозния хотел.

По-късно писателят пристигнал в градчето с повече пари и наел стая номер 217 (днес 201), от където можел да гледа към улицата и да наблюдава хората. Чарли Чаплин и Орсън Уелс също са нощували в този хотел.

В елегантния ресторант на хотела в днешно време феновете на Хемингуей могат да се насладят на традиционна испанска кухня. Хотелът е на цени от 129 евро на нощувка.

Агата Кристи - Pera Palace Hotel, Истанбул, Турция

Британската писателка Агата Кристи е избирала да отседне в този хотел, който през 2011 г. бе напълно реставриран.

Тъмно дърво, брокатени завеси, скъпи килими - в стаите за гости е смесен стилът на Изтока с този на Запада. В тази специална атмосфера Агата Кристи в работила върху книгата си "Убийство в Ориент Експрес".

В сладкарницата на хотела има френски сладкиши и пайове. Хотелът може да бъде резервиран за 222 евро на стая.

Марсел Пруст - Grand Hotel de Cabourg в Кабург, Франция

Хотелът е един от малкото там с изглед към морето. Френският писател Марсел Пруст се е радвал на залезите в него.

Високи тавани, мраморни колони, полилеи - в тази атмосфера авторът е прекарвал много нощи.

Стаите, които са вдъхновявали писателя, могат да вдъхновят и вас да напишете някое произведение. Цените им започват от 280 евро на нощувка.

Гьоте - Hotel Elephant, Ваймар, Германия

През ХІХ век Йохан Волфганг фон Гьоте редовно се е радвал на почивки в средиземноморската атмосфера на този хотел. В сутерена на хотела той отпразнувал 80-ия си рожден ден.

Зад историческата фасада се крият модерни стаи за гости, съчетаващи елементи на Арт Деко и Арт Нуво.

На това бюро гостите на хотела могат да записват всичките си идеи. Цените на стая започват от 136 евро за нощ.

Оскар Уайлд - Cadogan Hotel, Лондон

Лондонският хотел на улица Sloane Street е известен с това, че писателят Оскар Уайлд е бил арестуват там през 1895 г. за блудство.

Ирландският писател е наемал ъглова стая като тази и с номер 118. Дори днес тези красиво обзаведени стаи продължават да бъдат чудесен източник на вдъхновение за художници и писатели.

Гостите на хотела могат да се отпуснат в частната градина или в елегантния и всепризнат ресторант на хотела. Цените са от 230 евро на нощувка с включена закуска.

Екзюпери - Hotel Concorde Lutetia, Париж

Така щедро е живял авторът на "Малкият Принц": Антоан дьо Сент Екзюпери е отсядал в този луксозен хотел, когато е бил в Париж.

През 1985 г. хотелът е декориран от дизайнерката Соня Рикел в ярки цветове - стаите и фоайето са украсени със скулптури и картини. За да завършите деня си със стил, можете да изпиете по напитка в бара, който е декориран изцяло в арт нуво стил.

Някои от стаите предлагат неповторима гледка към покривите на Парижките сгради, та чак до Айфеловата кула. Хотелът може да бъде резервиран за 268 евро на нощувка плюс закуска.