Реформата на немската армия (Бундесвера) вече е в ход. Резултатът от нея са над 30 наплно изоставени казарми, а повечето от останалите са значително намалени.

Подобно на случилото се в България, и в Германия естествено възниква въпросът какво да се направи с тези огромни бази. Проблемът за някои от немските казарми обаче въобще не стои, тъй като част от тях са построени на отлични локации и вече успяват да привлекат хиляди туристи, разва Wanted.de.

"Koloss von Prora" на остров Рюген

Това е най-известната военна база. Намира се между Засниц и Бинц на острова Рюген. Състои се от осем блока, с обща дължина от 4.5 километра – изцяло на първа линия по претежение на Балтийско море.

В Блок Пети от 2011 г. се помещава "най-дългият хостел на света" с 418 легла и 96 стаи. Мястото е напуснато през 1992 г. от народната армия на ГДР.

Все още не са готови, но са планирани и ваканционни апартаменти в Първи блок.

Wangerland в Hohenkirchen

Друга изкушаваща казарма е и тази във Фризия. Wangerland в Hohenkirchen, която дълго време е била батальон на противовъздушната отбрана, беше затворена през 2003 г.

Холандският инвеститор Хени ван дер Мост е направил от земята развлекателен комплекс с хотел.

Днес селото Wangerland предлага 600 легла, няколко ресторанта, боулинг център, както и закрит увеселителен парк за децата с повече от 20 въртележки.