Собствениците на лозя, градини и гори ще трябва да изкоренят част от насажденията, ако през земите им минава трасето на "Южен поток". Върху газовата тръба, която ще е заровена на около 2 метра дълбочина и ще мине през 11 хил. парцела, ще може обаче да се садят жито, царевица и други нетрайни култури.

Очаква се строежът да започне през втората половина на 2013 г., съобщи изпълнителният директор на "Южен поток-България" Георги Гегов. Строителството ще бъде разделено на лотове. Твърде вероятно е в някои отсечки да се изчака прибирането на реколтата, коментират запознати.

Ако тръбата няма как да бъде отклонена от лозето или градината, собственикът ще получи обезщетение от проектната компания - не само за изкореняването на насажденията, но и за пропуснатите ползи от бъдещите реколти.

Сумата ще се определя от независим лицензиран оценител, а изчисленията ще се правят на базата на пазарните цени на стоката. Не е изключено и при определени условия инвеститорът да изкупи земята.

Обезщетение ще получат и стопаните, които изгубят част от реколтата си по време на строежа. На тях ще се плати и за правото тръбите да минат под земята им. След края на строителните дейности собственикът ще може отново да обработва земята си. Но без да засажда трайни култури или да строи сгради отгоре.

Полосата, под която ще минава газопроводът, ще бъде широка максимум 35 метра. За останалата част от нивата няма да има ограничения, пише вестник "Стандарт".

Проектната компания ще изкупува земята единствено на местата, където се предвиждат компресорни станции. Те ще са три - край Варна, където тръбата ще излиза от морето, около Плевен и близо до сръбската граница.

Сумата, която ще получат собствениците от инвеститора, ще се определя от лицензиран оценител, а продавачът и купувачът ще могат да се договарят и индивидуално. Допълнително ще бъде назначен персонал, който да охранява тези съоръжения, както и защитните кранове по трасето.

За оперативния процес по преноса на газа ще бъде изградено и централно диспечерско управление, където също ще има нужда от сериозно количество персонал. За строителството на тези съоръжения и сгради ще бъдат привлечени български компании.