2/3 от световното население ще живее в градове към 2030 година. Повечето хора ще са от средната класа, свързани с технологии, защитени от модерно здравеопазване и обединени от работещи заедно страни, като САЩ и Китай може би първи ще дадат пример със сътрудничеството си.

Това е най-добрият сценарий в доклада "Глобални тенденции 2030", разпространен от американския Съвет за национално разузнаване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В най-лошия случай нарастващото население довежда до конфликт за вода и храна, особено в Близкия изток и Африка, а нестабилността допринася за икономически срив.

Прогнозата на американското разузнаване за състоянието на света е основна тема в западния печат. Докладът се публикува на всеки 4 години и отразява гледната точка на 16 разузнавателни служби на САЩ. Той е предназначен за улесняване на дългосрочното стратегическо планиране на новата президентска администрация, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Нова разузнавателна оценка на световните тенденции прогнозира, че Китай ще задмине САЩ като първа икономическа сила преди 2030 г., но САЩ ще останат изключително важен световен лидер, подсилен отчасти от ера на енергийна независимост, пише в. "Ню Йорк таймс".

Влиянието на Русия ще западне, както и икономическата сила на други страни, разчитащи на петрола за приходите си, се казва в оценката. "Няма да има нито една хегемонна сила. Властта ще се прехвърли към мрежи и коалиции в един многополюсен свят", се казва в изследването от 166 страници.

Едно от забележителните развития, които се прогнозират, е разпространяването на финансова осигуреност, която ще доведе до по-многобройна световна средна класа с по-добро ниво на образование и по-голям достъп до технологии като интернет и смартфони. "За пръв път мнозинството от световното население няма да е бедно, а средната класа ще е най-важният социален и икономически фактор в огромното мнозинство от страните по света", се казва в изследването.

В прогнозата същевременно се предупреждава, че половината световно население вероятно ще живее в райони със сериозен недостиг на вода, което значи, че управлението на природните ресурси ще е изключително важен компонент от националната сигурност на световно ниво.

Най-малко 15 страни имат "висок риск от държавен колапс" до 2030 г., прогнозира изследването. Сред тях са Афганистан и Пакистан, но също Бурунди, Руанда, Сомалия, Уганда и Йемен, пише "Ню Йорк таймс". Докладът отбелязва, че светът се намира "в критично важен момент от човешката история", пише в. "Гардиън".

"Колапс или внезапно отдръпване на влиянието на САЩ вероятно ще доведе до дълъг период на глобална анархия. Вероятно никоя водеща сила няма да замени САЩ като гарант на международния ред", се казва в доклада, който приема, че САЩ са фактор за стабилност - допускане, което подлежи на оспорване в Ирак и на други места в Близкия изток и в други региони, отбелязва вестникът.

"Здравето на световната икономика все повече ще е свързано със състоянието на развиващия се свят, много повече отколкото ситуацията в традиционния Запад. Освен Китай, Индия и Бразилия, регионални играчи като Колумбия, Индонезия, Нигерия, Южна Африка и Турция ще станат особено важни за световната икономика. Същевременно икономиките на Европа, Япония и Русия вероятно ще продължат бавния си относителен упадък", се казва в доклада.

Сред по-малко вероятните, но възможни събития са разпадането на еврото, тежка пандемия и ядрено нападение от Пакистан или Северна Корея. Отбелязва се също, че един демократичен или разпаднал се Китай или появата на по-либерален режим в Иран може да окажат значително отражение на световната стабилност.

Оценката на разузнаването ще увеличи натиска над Барак Обама да се занимае с израелско-палестинския конфликт, защото подкрепя мнението на президента, че този проблем подхранва нестабилността в Близкия изток заедно с твърденията за стремежа на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

В изследването обаче се казва, че Арабската пролет може да се окаже стабилизираща сила. "От една страна ако Ислямската република продължи да управлява Иран и съумее да разработи ядрени оръжия, Близкият изток ще се изправи пред силно нестабилно бъдеще. От друга страна, демократични управления или пробив с постигане на споразумение за решаване на израелско-палестинския конфликт може да имат силно положителни последствия", се казва в доклада на американското разузнаване, цитиран от "Гардиън".